Belföld

Petrétei: csökkent a börtönök zsúfoltsága

Tavaly az előző évhez képest mintegy 10 százalékos volt a telítettség csökkenése, így a büntetés-végrehajtás telítettségi mutatója 138 százalék, bár még vannak nagyon zsúfolt börtönök – mondta Petrétei József a büntetés-végrehajtás 2006-os évét értékelve.

A fogvatartottak átlaglétszáma tavaly összesen 15 706 fő volt, ebből kevesebb, mint 4000 az előzetes letartóztatásban lévő. A legzsúfoltabb börtönben, a Komárom-Esztergom Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben 188 százalékos volt a telítettség, de a Baranya, a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Hajdú-Bihar megyei, továbbá a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben is jóval meghaladta a 150 százalékot.

Az elmúlt évekhez viszonyítva tavaly jóval nagyobb volt a büntetés-végrehajtástól szolgálati nyugdíjba vonulók aránya, a végrehajtási állománynál 13 százalék, a vezetők között pedig még ennél is magasabb. A büntetés-végrehajtási dolgozók ellen kezdeményezett fegyelmi eljárások száma tavaly 10 százalékkal csökkent az előző évhez képest, ugyanakkor a büntetőeljárások száma növekedett.

Tavaly 207 hivatásos bv-dolgozó ellen indult nyomozás, ez 36-tal több az előző évinél és 58-cal több a két évvel ezelőttinél. A fogvatartottak tavaly 5 öngyilkosságot és 6 szökést követtek el. Jelenleg senki sincs szökésben. Tavaly mintegy 1000 mobiltelefont találtak a büntetés-végrehajtási intézetekben a fogvatartottaknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik