Belföld

Szili: az erdélyi kultúra visszatért Európába

A magyarság belső struktúrája átalakult, nemzeti létünk új értelmezést s egyben új lehetőséget kapott Románia európai uniós csatlakozásával, az erdélyi kultúra pedig visszakerült Európába - ezt a gondolatot fejtette ki vasárnap Nagyváradon Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke.

A magyar házelnök a Magyar Kultúra Napja alkalmából vett részt a nagyváradi rendezvénysorozat egyik fővédnökeként a városi állami színházban rendezett gálakoncerten.

Ennek keretében mondott beszédében a magyarság helyzetét és lehetőségeit vázolta fel Románia EU-belépésének tükrében. Felhívta a figyelmet a kultúra jelentőségére, hiszen az – mint fogalmazott – ezer évünk tudásának, műveltségének és erkölcsének a hordozója, hagyomány és érték, a magyarság megmaradásának záloga, nemzeti azonosságtudatunk igazolása.

A magyarság belső struktúrája Románia EU-csatlakozásával átalakult, nemzeti létünk új értelmezést s egyben új lehetőséget kapott – mondta a szónok, hangsúlyozva: ez a nemzeti lét a XX. századot meghaladva, csak erős kulturális alapokra épülhet, melynek tartópillére csakis a kulturális autonómia lehet. Európa a magyar kisebbségek történetében új fejezet, következésképpen az egyetemes magyar kultúra is erősödik általa – mondta Szili Katalin, aki szerint most már a nagyváradi, erdélyi kultúra is visszatért Európába.

Az integráció értékrendje önmagában a tagállamok önálló arculatát igényli, s magától értetődő tényként kezeli a kulturális sokszínűséget – fejtette ki a házelnök, hangoztatva, hogy nemzeti létünk javára kell fordítani az integrációt.

Közösen kialakítandó nemzeti kulturális stratégia megteremtésére kell felhasználni az integrációban rejlő lehetőségeket – mondta a magyar politikus, hozzáfűzve: “Nemcsak alkotmányos, hanem szívbéli kötelességünk is kultúránk ápolása”.

A rendezvénysorozat másik fővédnöke, Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédében kifejezte reményét: hamarosan eltűnik majd a magyarság életéből az “utálatos” kifejezés, hogy “határon túli magyar kultúra”. Ha sikerül kihasználnia a magyarságnak az integrációból fakadó új lehetőségeket, akkor van is esély erre – tette hozzá.

Magyar kultúra csak egy van, amely ugyanakkor rendkívül sokszínű, így van erdélyi, felvidéki, délvidéki és kárpátaljai ága – mondta Markó. Mindannyian együtt leszünk egy olyan közös Európában, amely csak most van kialakulóban, s amely majd egyenlővé teszi e földrészen a kultúrát – mondta.

“Ma még nem állítható, hogy Európában eltűntek a határok, de e határoknak sokkal kisebb a jelentőségük, mint egy évvel ezelőtt volt, amikor ugyanitt ünnepeltük a Magyar Kultúra Napját” – mondta a szónok. Emlékeztetett: néhány évvel ezelőtt még álmodni sem merték a romániai magyarok, hogy egyszer majd személyi igazolvánnyal is átléphetik a román-magyar határt. Szerinte bebizonyosodott, hogy azoknak volt igazuk, akik mertek álmodni, bízni a jövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik