Belföld

Horn Gyula szerint vissza kellene vonni a vizitdíjat

Horn Gyula szerint nem kellene bevezetni a vizitdíjat, mert elfogadhatatlan a "népnevelési célú pénzbeszedés", Kóka jános erre úgy reagált: Horn "hétvégi gondolatrohamai" egyszer már tönkretettek egy koalíciót.

“Ne röstelljük elvetni azt, ami rossznak bizonyult. Így például, vonjuk vissza vizitdíjat. Ugyanis elfogadhatatlannak tartom a pusztán népnevelési célú pénzbeszedést” – mondta a szocialista politikus a Vasárnapi Híreknek adott interjújában. Horn Gyula az egészségügyi reformmal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy ennek hibái és az által okozott gondok “rendkívül kedvezőtlenek mind az MSZP, mind pedig a kormány számára”.

A politikus úgy látja: a mára kialakult helyzet megérett az érdemi változtatásokra, ezért fordulatot javasolt a reform kezelésében. Ennek részeként az eddig történeket a reform kezdeti szakaszának kellene tekinteni – javasolta Horn Gyula -, majd hozzátette: a 2007-es esztendőt arra kellene szánni, hogy a szükséges intézményrendszert és a jogi hátteret megteremtse a kormány.

A volt miniszterelnök azt is javasolta, hogy “ne ugorjunk fejest a több-biztosítós rendszerbe”, amit véleménye szerint csak nagyon alapos előkészítéssel szabadna bevezetni.


Kóka: Horn a céltalan populizmus


Horn Gyula szavaira reagálva Kóka János vasárnap azt mondta: a céltalan populizmust az ország nagyon drágán fizetheti meg. Hangsúlyozta: “a valamikori államszocializmus és a mai Fidesz politikájának szelleme járja be” a volt miniszterelnök nyilatkozatát. A komplex reformok szétforgácsolásának kísérlete a múltba ráncigálná vissza az országot – tette hozzá. Ha van tanulsága a Horn-kormány regnálásának és bukásának, akkor az az, hogy a reformokat a ciklus elejétől kell felvállalni egészen a negyedik év végéig.


Horn Gyula számos korábbi nyilatkozatának is megfelelően az egészségügyi reform ma szakpolitikusok irányítása alatt halad előre- tette hozzá. “Ezért pártom, az SZDSZ és én is messzemenően támogatom azt a bátor átalakító munkát, amit az SZDSZ vezette tárca az egészségügy modernizációja érdekében végez” – fogalmazott Kóka János.


A Fidesz is beleszólt a vitába


“Kizárólag az MSZP és az SZDSZ parlamenti képviselői tehetnek arról, hogy ma Magyarországon az embereknek vizitdíjat kell fizetni” – fogalmazott Cser-Palkovics András, a Fidesz szóvivő-helyettese Horn Gyula szavaira reagálva.


Hozzátette: a Fidesz szerint a vizitdíj rossz az embereknek, ezért továbbra is arra szólítják fel a kormányoldalt, hogy vonja azt vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik