Belföld

A félpályás útlezárások napja

Több száz autós kezdett kormányellenes demonstrációt országszerte szombat reggel a Szövetség az Igaz Országért mozgalom szervezésében. A félpályás útlezárásokkal a járművek tulajdonosai azt szeretnék elérni, hogy az erkölcsi- és gazdasági válság felelősei távozzanak a politikából. A rendezvények többsége délután ér véget.

Az MTI információi szerint Somogy, Veszprém, Fejér, Győr-Sopron, Csongrád, Békés, Pest, Hajdú-Bihar, Borsod, Heves és Szabolcs megyében vannak tiltakozások, ugyanakkor Szőts Bélának, az egyik szervezőnek, csak Nógrád, Szolnok és Esztergom-Komárom megyéből nincs tudomása megmozdulásokról.

A Szövetség az Igaz Országért Polgárjogi Mozgalom december 18-án alakult meg. A mozgalom elsősorban egymástól függetlenül működő, de eszméjében hasonló civil szervezeteket foglal magába – mondta Szőts Béla, a mozgalom egyik alapítója, a demonstrációk koordinátora.

Szőts Béla elmondta: követelik, hogy a magyar társadalomban és gazdaságban kialakult erkölcsi és gazdasági válság felelősei távozzanak a közéletből.

Somogy

A Balaton déli partján tüntetők reggel 8-tól délután 15 óráig az M 7-es autópálya balatonszárszói lehajtó útján, a 70-es útra vezető szakaszon, illetve a 70-es úton Balatonvilágos előtt, továbbá a 65-ös út Kiliti – Ságvár közötti szakaszán félpályán zárták le az utat. Varga László szervező elmondta: a három helyszínen összességében legalább száz autóval vesznek részt a polgárok.

Dobrotka Béla, a kaposvári tüntetés szervezője közölte: a megyeszékhelyen két helyszínen, a városból Dombóvár felé kivezető 61-es úton és a Guba Sándor utcában tüntetnek 9-től 13 óráig, majd a város főterén folytatják a demonstrációt este hét óráig.

Baranya

Nagyatádon reggel nyolc órától félszáz járművel tüntetnek a város határában, a Lábod felé vezető úton – mondta Selmeczy Gyula szervező. Hozzátette: a félpályás demonstráció 15 óráig tart, közben 11 órától a város utcáin is felvonulnak. Berzencén fél tíztől 13 óráig tart a félpályás útlezárás a Csurgó felé vezető úton – mondta Novogradecz Antalné.

Veszprém

Balatonfüred főútjain szombaton reggel huszonkét autó vonult fel zászlókkal, dudaszóval, rendőri kísérettel, majd kilenc órától az autók közül tizenkettő a Füred-Csopak közötti 71-es balatoni főút félpályáját zárta el, tíz kocsi pedig a Csopaktól a főútig vezető útszakasz egyik sávját foglalta el. Nyolc autóval demonstrálnak Veszprém és Márkó község között is; a forgalmas 8-as főúton a félpályás útzár miatt csak lassan halad a forgalom.

Békés

Félpályás útlezárást tartanak Békéscsaba határában, a 44-es számú főútvonal Kondoros felöli bevezető szakaszán – tájékoztatták az MTI-t a szervezők. Veress Károly, a 16 személygépkocsival és négy traktorral demonstráló, magukat békéscsabai civileknek nevezők képviselője elmondta, hogy azért vonultak fel az útra, hogy a kormány vonja vissza “borzasztó intézkedéseit, illetve mondjon le”.

Fejér

Mintegy kétszáznegyven autóval tartanak félpályás, forgalomlassító, demonstrációt Fejér megye több főútján. Így a 7-es főút több szakaszán – Érdnél, Martonvásárnál és Velence határában – tartanak demonstrációt. Velencén, a pusztaszabolcsi bekötőút és a felüljáró közötti szakaszon, 56 autó lassítja a forgalmat délután három óráig. Az 1-es főúton délelőtt 26 autó sorakozott fel Bicske határában. A 81 -es főúton, Székesfehérvár határában 25 gépkocsi és mintegy 80- 100 gyalogos demonstrál reggeltől 17 óráig.

Csongrád

Szegeden két helyszínen is demonstrálnak kormányellenes tüntetők. Böröczki Ágnes szervező elmondta: a 47-es főúton Hódmezővásárhely felé és a bajai úton is félpályás útlezárás van, mindkét helyszínen 10-15 autóval és harminc gyalogossal jelentek meg.

A demonstrálók szórólapot osztogatnak, amelyekkel arra kérik az embereket, hogy március 15-én menjenek ki az utcákra és “békés, de nem csendes módon” fejezzék ki, hogy sokaknak nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hajdú

Hajdú-Bihar megyében három helyszínen tartanak egész napos kormányellenes demonstrációt szombaton – közölte az MTI-vel Ágoston Tibor, az akciókat szervező debreceni Kossuth téri tüntetők vezérszónoka.

A tüntetők Debrecen határában a Vámospércsi úton, Berettyóújfalu és Biharkeresztes között a 42-es számú úton és Debrecen, illetve Hajdúsámson között a 471-es számú úton vonultak fel 20-25 gépjárművel, s félpályás forgalomlassító demonstrációt tartanak délután 5 óráig.

Borsod

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében két helyszínen tartanak félpályás útlezárásos demonstrációt szombaton a kormányellenes tüntetők – közölte Király Zsolt Ferenc koordinátor. A 3-as számú fő úton Miskolc határában tizenöt személyautó sorakozott fel délelőtt 9 órakor, árpádsávos és nemzetiszínű zászlókkal.

Király Zsolt Ferenc tájékoztatása szerint a 3-as út ezen szakaszán délután három óráig demonstrálnak, délután 2 és este 6 óra között pedig a 26-os számú fő út Sajószentpéter-Sajóbábony közötti szakaszán tartanak forgalomlassító tüntetést.

Heves

Egerben, mintegy 30 autóval vettek részt a tüntetők szombaton a Gyurcsány-kormány ellenes forgalomlassító demonstrációban. A demonstrálók, mintegy 300 méter hosszan állták el reggel 9-kor Eger egyik legforgalmasabb útját, a Kistályai útnak a városba bevezető szakaszát.

Szabolcs

Az országos útlezárásos demonstrációhoz csatlakozva, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy helyen, a 41-es számú főút Nyíregyháza-Oros és Napkor közötti szakaszán tartanak tiltakozó akciót szombaton. A főút egyik közlekedési sávját 21 járművel állták el a demonstrálók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik