Belföld

Újabb rendőrgyanúsítottak a zavargások miatt

Újabb három rendőrt gyanúsított meg az ügyészség a szeptemberi és októberi budapesti zavargások elleni fellépéssel összefüggésben, így már tizennyolcra emelkedett a meggyanúsított rendőrök száma.

A pénteken gyanúsítottként kihallgatott rendőrök nem tettek vallomást, s a gyanúsítás ellen ellenvetéssel éltek. Őket hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással és könnyű testi sértés vétségével gyanúsítják – mondta az MTI-nek a Fővárosi Főügyészség szóvivője, Morvai Attila.

A Fővárosi Főügyészséghez 171 rendőr ellen tett feljelentés érkezett a szeptemberi és októberi zavargások miatt. Az októberi eseményekkel összefüggésben 133, a szeptemberben történtekkel kapcsolatban 38 feljelentés miatt indult nyomozás. A feljelentők elsősorban hivatalos eljárásban történt bántalmazás, hivatali visszaélés és személyi szabadság megsértése miatt fordultak az ügyészséghez.

Az október 23-án történtekkel kapcsolatban egy gyülekezési szabadság megsértése miatt tett feljelentés ügyében is eljárás indult. Ebben az ügyben még tart a nyomozás, gyanúsítottja még nincs az ügynek.

A feljelentések kapcsán eddig 18 rendőrt gyanúsítottak meg, valamennyiüket hivatali eljárásban történt bántalmazás miatt, ám néhányukat könnyű, illetve súlyos testi sértéssel is meggyanúsították.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség mellett a Központi Nyomozó Főügyészség is eljárást folytat az október 23-i eseményekkel összefüggésben Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő feljelentése alapján. Az ellenzéki politikus ügyvédje, Futó Barnabás, november 2-án közölte az MTI-vel, hogy Révész Máriusz benyújtotta feljelentését az október 23-án vele szemben foganatosított erőszakos rendőri fellépés miatt. Az ügyészség hivatalos eljárásban történt bántalmazás miatt elrendelte a nyomozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik