Belföld

Tovább bővült a vényköteles fájdalomcsillapítók köre

Bővítette a vényköteles fájdalomcsillapítók körét az Egészségügyi Minisztérium - közölte Horváth Ágnes, a tárca államtitkára az MTI kérdésére kedden.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) a már korábban bejelentett négy ismert fájdalomcsillapító – Algopyrin, Quarelin, Demalgon, Germicid – mellett további 19 gyógyszer forgalmazását köti vényhez – mondta Horváth Ágnes. A 19 készítmény közül ismert továbbá a Meristin. Hozzáfűzte, ezek olyan készítmények, melyek metamizolt, amidazofent vagy ezek más hatóanyagokkal való kombinációját tartalmazzák.

Emlékeztetett arra, hogy az OGYI a gyógyszerek patikákból való kikerülése kapcsán vizsgálta azok forgalmazását, forgalmazhatóságát, valamint azt is, hogy történik ez más országokban.

Az államtitkár rámutatott arra, hogy bizonyos hatóanyagú készítmények az európai uniós országok közül kizárólag Bulgáriában kaphatók recept nélkül, máshol csak receptre válthatják ki ezeket a betegek.

Korábban Horváth Ágnes egy sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a paracetamol-tartalmú fájdalomcsillapítókat gyógyszertáron kívül is lehet majd kapni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik