Belföld

Skoda motor lesz a négyes metróban

A Skoda Holding leányvállalalata nyerte a BKV 37 darab aszinkron rendszerű metrómeghajtásra kiírt tenderét. A nyertes cég korábban magyar volt.

A négyes metró francia gyártmányú szerelvényeiben cseh meghajtás lesz az egykori Transelektro jóvoltából.

A 703 millió cseh koronás (vagyis 6,4 milliárd forintos) üzletet a Skoda–Ganz nevű cég nyerte meg. Ez a cég korábban Ganz Transelektro névre hallgatott, és többek között trolibuszokat és komplett metrószerelvényket gyártott. A cég azonban – sokak szerint a rossz tulajdonosi hozzáállás miatt – tönkrement, és nem tudta a szintén a BKV által megrendelt trolikat sem leszállítani.

Pedig a hitelezők szerint a trolik legyártása megmenthette volna az utolsó magyar járműgyártók egyikét, noha még a hitelező bankoknál is vizsgálat indult. A cég vergődése azonban csak friss tőke beáramlásával ért véget, a pénzt pedig a korábbi cseh versenytárs, a Skoda biztosította. A végjátékban még a BKV-t is megbüntette a Közbeszerzési Döntőbizottság, mert a trolitender nem volt szabályos.

Így az egykor világhírű vonat- és metrógyár most egy cseh cég leányaként gyárthat meghajtást a BKV metrókocsitenderén nyertes francia Alstom számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik