Gazdaság

Skoda lett a Transelektro egyik tulajdonosa

Megvásárolta a magyar Ganz Transelektro jelentős részvénycsomagját a cseh Skoda Holding, jelentette be szerdán Plzenben Tomás Krsek, a Skoda Holding igazgatói tanácsának alelnöke.

A felszámolás alatt álló Ganz Transelektro Közlekedési (GTK) Zrt. elárverezett vagyonelemeit versenytárgyaláson szerezte meg a Ganz-Skoda Közlekedési Zrt. – pontosította az információt a közös cég 50 százalékos részesedéssel rendelkező magyarországi tulajdonosa, a Resonator Kft. ügyvezetője. Szabó András az MTI kérdésére elmondta: az októberben árverésre bocsátott 38 darab különböző készültségű trolibusz kocsitestet, gyártási-szerelési anyagokat és szabadalmakat vett meg több mint 800 millió forintért a Ganz-Skoda.

Új helyszínre költözik a cég

Időközben döntés született arról is, hogy a GTK 150 alkalmazottját, köztük a bajai gyárban dolgozókat és a budapesti központban lévőket átveszi a Ganz-Skoda, és a cég központja új helyszínre költözik Budapesten, a Budafoki útra – tette hozzá a Resonator ügyvezetője.

Szabó András beszámolt arról, hogy a Ganz-Skoda átvette annak a tíz trolibusznak a gyártását, amelyet idén márciusban kellett volna leszállítania az időközben felszámolás alá került Ganz Transelektro Közlekedési Zrt.-nek a BKV számára. A közel 700 millió forint értékű járműveket folyamatosan adja át a Ganz-Skoda a közlekedési vállalatnak, így reális esély van arra, hogy a BKV által kiírt, további 14 trolibusz szállítására vonatkozó tendert is a Ganz-Skoda nyeri meg – hangsúlyozta a Resonator Kft. ügyvezetője.

A Skoda és a Resonator tulajdona

A Skoda Holding energiaipari berendezéseket és elektronikus közlekedési berendezéseket, eszközöket gyárt, és a trolibuszokat gyártó Ganz Transelektro komoly versenytársa volt a közép- és kelet-európai piacon. Az újonnan létrehozott Ganz-Skoda vállalat a plzeni holding és a magyar Resonator társaság tulajdona.

A magyarországi bevásárlás azt bizonyítja, hogy a Skoda egyre fontosabb szerepet akar játszani a közlekedéstechnika terén – magyarázta Plzenben Tomás Krsek.

A Ganz Transelektro megszerzésével megerősödött a Skoda pozíciója a hajtóművek és a trolibuszok gyártása terén, elsősorban Magyarországon, Olaszországban és Dél-Amerikában. A Ganz Transelektro portfoliója nagyjából megegyezett a holdingba tartozó Skoda Electric portfoliójával.

A Skoda Holdingnak 3600 alkalmazottja van, és az idén legalább 7,34 milliárd koronás (1 korona = 21,3 forint) bevételre számít. A tavalyi adózás utáni eredménye 565 millió korona volt. A termelés mintegy 60-70 százalékát az Európai Unióba exportálja.

Az idei évben a holding már 20 milliárd koronányi megrendelést kapott, 6 milliárddal többet, mint tavaly.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik