Belföld

Molnár: ez nem ingatlanbiznisz

Jövőre itthon is működhet majd a több-biztosítós egészségügyi rendszer – nyilatkozta a Figyelőnek Molnár Lajos. Az egészségügyi miniszter szerint vidéki kórházat nem zárnak be, a megyék többsége konszenzusra jut a nem kiemelt intézmények sorsáról, és néhány ingatlan eladása az értelmes rendszer kialakítását szolgálja.

Termékeny feszültség a koalícióban

Az egészségügy rendszerének átalakítását kísérő koalíciós ellentéteket „termékeny feszültségnek” minősíti a Figyelőnek adott interjújában Molnár Lajos egészségügyi miniszter. A lap csütörtökön utcára kerülő számában megjelenő beszélgetésben a szakminiszter azt mondja, hogy a már elfogadott öt törvény részletszabályai összefüggnek, koherens egészet alkotnak, és az új egészségügyi rendszer „kupoláját” a több-biztosítós modell bevezetéséről szóló jogszabály elfogadása adja majd.

Molnár azt reméli, hogy 2007 első felében megszületik a német vagy holland mintájú, versengő biztosítókról szóló jogszabály, és 2008-tól működhet majd az új biztosítási rendszer.

Nagyobb a túlélés esélye

Ma több az esélye a túlélésre egy emlőrákos nőnek Bulgáriában, mint nálunk – mondja a Figyelőnek a miniszter. Hozzáteszi: azt sem árt tudni, hogy a kritikus első napon feleannyian halnak meg azokban a kórházakban, ahol évente legalább 300 infarktusos beteget kezelnek, mint ott, ahol 100-nál kevesebbet.

A specializáció, a humánerőforrás és a modern eszközök koncentrációja növeli a gyógyulási esélyeket, ezért is fejlesztjük a kiemelt kórházakat – vonja le a következtetést a miniszter. Molnár Lajos szerint a legtöbb régióban a szakma konszenzusra jut az aktív ágyak számáról, és a minisztériumnak csak az esetek 20-25 százalékában kell beavatkoznia, mert a politikai viharok mögött értelmes szakmai viták indultak el.

Ez nem ingatlanbiznisz

Vidéken nem is tudok bezárásra ítélt intézményt – mondta a lapnak az egészségügyi tárca vezetője, aki azt megerősítette, hogy Budapesten néhány kórház átalakul, és egy-egy épületet bezárnak.

Meggyőződésem, hogy az amortizálódott, eredeti céljaira nem használható ingatlanokat értékesíteni kell, s a bevételt a megmaradó egészségügyi intézmények fejlesztésére kell fordítani. Ez nem ingatlanbiznisz, hanem egy értelmes rendszer kialakítása. De senki nem meri vállalni, hogy ezt kimondja! – nyilatkozta a politikus, aki garantálná, a magánosítások nyilvánosan történjenek.

(Molnár Lajos a Figyelő csütörtöki számában beszél még távozásának lehetőségéről, az egészségügy költségvetési támogatásának alakulásáról és arról, hogy a kórházak milyen társasági formában működhetnek.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik