Belföld

Nyolc új főiskola is alakulhat

Nyilvántartásba vettek három új felsőoktatási intézményt, de ezek egyelőre még nem kapták meg a működési engedélyt.

Nyolc intézménylétesítési kérelem érkezett a Felsőoktatási és Regisztrációs Központhoz, ezekből eddig hármat vettek nyilvántartásba.

Ez a három intézmény a SOTER nemzetközi és informatikai felsőoktatási intézmény, az Euroszféra nemzetközi menedzserképző intézet és üzleti felsőoktatási intézmény, valamint a Teller Ede felsőoktatási intézmény – tájékoztatta az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) kedden az MTI-t. A nyilvántartásba vett intézmények a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) véleményének hiányában egyelőre még nem kapták meg a működési engedélyt.
A Wekerle Sándor üzleti felsőoktatási intézmény akkreditációját még nem a több lépcsős akkreditációs eljárás szerint kezdte meg a regisztrációs központ, de már az új rendszer szerint fejezte be. Ebben az esetben az Országgyűlés fog dönteni az akkreditációról.

Az intézményrendszer fejlesztésének egyik fontos részeként az akkreditációs eljárás több lépcsős lett: először a létesítőnek bizonyítania kell a törvényhez kapcsolódó kormányrendeletben foglalt feltételek teljesítését, mivel az intézményt csak ennek birtokában veszi nyilvántartásba a Felsőoktatási Regisztrációs Központ. Ezután az intézménynek jogosultságot kell szereznie ahhoz is, hogy képzést folytathasson. A működési engedély kiadását követően az Országgyűlésnek is állást kell foglalnia.
Míg az intézményalapításnál a döntő szót az Országgyűlés mondja ki, a karok létesítése intézményi hatáskörbe tartozik. A megszűnés helyett azonban inkább ezek bővítése jellemző.

Intézmények is megszűnhetnek

„A csökkenő gyermeklétszám, illetve továbbtanulói létszám miatt prognosztizálható további átalakulás a már működő intézményekben” – olvasható a minisztérium közleményében.
Nagy intézményekben ez jelentheti szakok kifutását majd megszűntetését és új képzési profil kialakítását is. Kis intézményekben, ahol egy képzési területen csak két-három szak van, a jelentkezési arány csökkenésének eredményeként a fenntartónak újra kell gondolnia a felsőoktatási szolgáltatás vállalását. A létszámcsökkenés integrációkat is eredményezhet, ezek kezdeményezésére azonban csak maguk az intézmények jogosultak.

A tárca közlése szerint a felsőoktatási reform első szakaszában megnégyszereződött a hallgatói létszám, s bevezették a bolognai rendszert. Ugyanakkor hozzátették, csökkent az oktatás színvonala: már van olyan intézmény, amelynek diplomáját alig fogadják el a munkaadók. Az OKM hangsúlyozta: a reform következő szakaszában a legfontosabb cél a képzés színvonalának emelése, “a valódi minőség biztosítása”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik