Belföld

Egyetértenek Sólyommal a pártok

Egyetértenek a parlamenti pártok a köztársasági elnök újévi beszédében megfogalmazott gondolatokkal. Az öt párt képviselőit kedden kérdezte erről az MTI.

Közös felelősségünk, hogy a közbizalmat helyreállítsuk – mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője az államfő újévi beszéde kapcsán. Hozzátette: ebben van felelősségük a pártoknak, de a köztársasági elnöknek is. Mint mondta, pártja mindent meg fog tenni azért, hogy a politikai közélet konszolidálódjon. Nyakó István köszönetet mondott a köztársasági elnöknek újévi jókívánságaiért, és boldog új évet kívánt.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője az MTI érdeklődésére azt mondta: úgy véli, koránt sincs akkora szakadék a magyar nemzet tagjai között, mint a politikai pártok között. Az ügyvivő szerint a köztársasági elnök beszéde találkozott a magyarok többségének véleményével, vagyis hogy a békétlenség nem maradhat így tovább. A szabad demokrata politikus közölte: a politikai pártoknak és a közélet szereplőinek kell újragondolniuk az egymáshoz való viszonyt, és mindent megtenni annak érdekében, hogy valóságos párbeszéd alakuljon ki.

Ez nem azt jelenti, hogy ezentúl ellenzéki és kormánypártok “szerelemben fognak élni”, de azt jelentheti, hogy beszélő viszonyban vannak, és néhány nagy jelentőségű kérdésben, például a választójogi törvény, a pártfinanszírozás átalakításában együtt is tudnak működni – tette hozzá Horn Gábor.

A Fidesz – Sólyom Lászlóhoz hasonlóan – úgy látja: nehéz év áll Magyarország előtt. “Nem törvényszerű, hogy brutális és drasztikus áremelések nehezítik a családok életét és nem lehet törvényszerű az, hogy a gyógyszer árának, a gáz árának, a távfűtés árának, a közlekedési jegyek árának a növekedése ilyen drasztikus mértéket ölt. Ezt semmifajta természeti katasztrófa, vagy világgazdasági válság nem magyarázza az elmúlt időszakban. Ennek kizárólag egy oka van, hogy Gyurcsány Ferenc és kormánya nem a közt szolgálta az elmúlt időszakban” – mondta Szijjártó Péter a Fidesz szóvivője. Hozzátette: a koalíció a kormányzás helyett a hatalom megtartására törekedett. A szóvivő szerint 2007-ben az embereknek már a “hazugságadót” is meg kell fizetniük.

A Fidesz egyetért azzal is, hogy az embereknek ne csak a választások idején legyen joguk kifejezni véleményüket azokról a kérdésekről, amelyek jövőjüket érintik. Az államfő “adok-kapok politikai színházra” vonatkozó gondolatával kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta: az “intenzív politikai hangulatot” az okozta, hogy Gyurcsány Ferenc morális válságba sodorta az országot.

Simicskó István, a KDNP alelnöke azt mondta: a köztársasági elnök beszédét megfontolandónak, és valamennyi párt számára üzenetet hordozónak tartja. Azt lehetett tapasztalni az elmúlt évben, hogy sokszor szakmai kérdések rovására megy a pártok közötti nagyfokú szembenállás, ezen mindenképpen jó lenne változtatni – fűzte hozzá. Mint mondta, a kormánynak óriási felelőssége van abban, milyen a politikai kultúra. Mint mondta, az államfő azzal a kijelentésével, hogy a politikának is vannak erkölcsi korlátai, egyértelműen a kazetta-ügyre utalt. Simicskó István kitért arra, hogy egyetértenek az államfő azon gondolatával, miszerint azokat kell segíteni, támogatni, akik az elmúlt 16 év átalakulását megsínylették.

Az MDF szerint méltó beszédet mondott Sólyom László. “Ugyanazok a gondolatok köszönnek vissza a beszédből, amelyekről a Magyar Demokrata Fórum évek óta igyekszik meggyőzni politikai partnereit: a kiegyezés, a konszenzus bizonyos kérdésekben, illetve ennek megteremtése nemzeti kérdésekben, ez a siker alapvető feltétele” – mondta az MTI-nek Herényi Károly, a párt frakcióvezetője. Az MDF-es politikus bízik benne, hogy az államfői beszéd hatására megváltozik majd a pártok kommunikációja. Herényi Károly kritikusnak tartja a beszédet, de szerinte ez indokolt az elmúlt év eseményei miatt.

Sólyom László köztársasági elnök újévi köszöntőjét hétfő délelőtt felvételről sugározta a Magyar Televízió. Az államfő beszédét azzal kezdte, hogy “nehéz évet hagytunk magunk mögött, és nehéz év áll előttünk”. Beszédében kiemelte: a társadalmat uraló pártpolitikai megosztottság az ország egyik legsúlyosabb gondjává vált. Ebben a közegben nehéz a történteket tárgyszerűen értelmezni, szinte lehetetlen a mindenkit érintő politikai kérdéseket tisztázni, még szakmai ügyekben sem folyhat valódi vita – mondta a köztársasági elnök, aki szerint helyre kell állítani a közbizalmat, melynek alapja a kölcsönös megbecsülés a politika és a társadalom között, “az elvárások egyensúlya”.

A köztársasági elnök szerint a szociális felelősség viselésének át kell rendeződnie. Méltányos, hogy azok, akik a rendszer előnyeit élvezik, abból gazdagodtak meg, támogassák ugyanazon rendszer elesetteit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik