Belföld

Jövőre sem élünk rosszabbul – a kormányszóvivő szerint

A kormány első fél éve az egyensúly gyors megteremtéséről, illetve az egyensúlyt tartóssá tevő reformok elindításáról szólt - mondta évzáró kormányszóvivői tájékoztatóján Danks Emese.

A második Gyurcsány-kormány megalakulásakor az erős és sikeres új Magyarország megteremtéséhez szükséges egyensúlyt, a reformokat és fejlesztéseket helyezte politikájának középpontjába – mondta. 2007-ben már stabil alapokon indulhat meg az ország történelmi mértékű fejlesztése. “Mindez azzal jár, hogy 2007-ben – az elmúlt négy év dinamikus életszínvonal-növekedése után – enyhe korrekció következik” – mondta. Megjegyezte, “jövőre nem élünk majd rosszabbul, mint ahogyan tavaly éltünk”.

“Az áldozat nem hiábavaló”

Hangsúlyozta, hogy a kormány véleménye szerint az áldozat nem hiábavaló, hiszen minden egyes megtakarított forintra öt forint fejlesztési forrás jut a következő években, így 2008 már az újrakezdés esztendeje lehet, 2009-ben pedig meglesznek az első, mindenki számára érzékelhető eredményei is a reformkormányzásnak. Az elmúlt fél év kormányzását értékelve azt mondta: eseménydús évet tudhatnak magunk mögött, amelyben a kormány soha nem látott tempót diktált. Példaként említette, hogy a második Gyurcsány-kormány megalakulása óta 32 ülésén mintegy 688 anyagot tárgyalt meg, 232 kormányrendeletet és 224 kormányhatározatot fogadott el, és 87 törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek.

Danks Emese közölte: az Új egyensúly program gyors egyensúlyjavító intézkedéseivel a kormány 1,5 százalékkal csökkentette a 2006. évi költségvetés hiányát, sőt, az eddigi adatok alapján reális esély van arra, hogy egy számjegyű maradjon a deficit. Jelezte: 2007-re már 6,8 százalékos hiánnyal számol a kabinet.

Emlékeztetett arra, hogy a konvergenciaprogram az egyensúly helyreállításában a kiadások csökkentésére és a reformokra helyezi a hangsúlyt: az egyensúlyjavulás 90 százaléka a kiadások csökkentéséből származik, míg az állam bevételeinek emelkedéséből csupán 10 százalék.

Danks Emese kitért arra: 2007-ben folytatódik a szigorú költségvetési gazdálkodás, alacsonyabbak lesznek a közszféra működési kiadásai, de vannak olyan területek, ahol a versenyképesség javítása, vagy az igazságosság növelése érdekében jövőre is növekszik majd az állami hozzájárulás mértéke. Ide tartozik – mint mondta – hogy a kormány maradéktalanul teljesíti a nyugdíjasokkal szembeni kötelezettségeit: a januári 4 százalékos emelésnek és a tavaly decemberben elfogadott ötéves igazságossági nyugdíjprogram 2007. évi lépéseinek köszönhetően a nyugdíjak megőrzik a vásárlóerejüket jövőre is.

300 a bűvös szám

A kormányszóvivő úgy fogalmazott: az egészségügy területén a 300-as a meghatározó szám, mert február 15-étől 300 forintos jelképes vizitdíj lesz, amely csökkenti az indokolatlan orvos-beteg találkozókat és 300 forint lesz a kórházi napidíj is. Hozzáfűzte: a tudatos gyógyszerfogyasztást segíti elő, hogy jövőre egy minimális díjat minden gyógyszerért fizetni kell majd, és ez szintén 300 forint lesz.

Az egészségügyi reformmal kapcsolatban kiemelte: az új, korszerű intézményhálózat kialakítása érdekében 60 ezerről 44 ezerre csökken az aktív, míg 20 ezerről 27 ezerre nő a krónikus ágyak száma. Felidézte, hogy az idén eldőlt az is, hogy 39 súlyponti kórház működik majd az országban: ezek 55 kilométeren belül mindenki számára elérhetőek lesznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik