Belföld

A Fidesz csalódott Sólyomban

Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz a kórháztörvény miatt, miután az államfő aláírta a törvényt. Az MSZP szerint Sólyom László sokkal pozitívabban gondolkodik a reformokról, mint a Fidesz.

Mikola István szerint alkotmányellenes az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról szóló törvény, mivel nincsenek régiók. A Fidesz szakpolitikusa úgy véli, Magyarországon csak megyék vannak, ezért nem járható út, hogy a Regionális Egészségügyi Tanácsokban döntsenek a kórházi ágyszámokról, az önkormányzatok feje fölött.

Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere azt mondta: csalódottak, hogy a köztársasági elnök aláírta a törvényt. A határozat megszavazása után ugyanis a legnagyobb ellenzéki párt a múlt héten közölte: bíznak abban, hogy Sólyom László előzetes normakontrollra küldi az Alkotmánybírósághoz a kórháztörvényt. Sólyom László azonban múlt pénteken elfogadta a parlament döntését, és aláírta a törvényt.


Benzinkutakat sarcolnának

Mikola István elmondta azt is, hogy kezdeményezi a helyi adókról szóló törvény módosítását, annak érdekében, hogy ne kaphassanak mentességet az építményadó megfizetése alól azok a benzinkutak, szuper- és hipermarketek, valamint egyéb boltok, amelyek a saját profiljukon kívül gyógyszert is árulnak majd a pénteken hatályba lépő új gyógyszer-forgalmazási törvény alapján. Mint mondta, a törvény lehetőséget ad arra, hogy ne fizessék meg az építményadót ezek az elsősorban multinacionális cégek.


MSZP: ez csúsztatás


Schvarcz Tibor (MSZP) az MTI-nek reagálva elmondta: az, hogy a köztársasági elnök aláírta mind az öt – egészségüggyel foglalkozó – törvényt, azt jelzi, hogy Sólyom László “sokkal pozitívabban gondolkodik” a reformokról, mint a Fidesz.


A régiókról szólva az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának alelnöke elmondta: közigazgatási régiók vannak, amelyek megyékből állnak össze, és ha ott meg tudnak egyezni a kapacitásokról, akkor a ret-eknek csak jóvá kell hagyniuk a döntést.


A képviselő csúsztatásnak nevezte azt, hogy mentességet élveznének az építményadó megfizetése alól azok a vállalkozások, amelyek profiljukon kívül gyógyszert is árusítanának. Az adómentesség új gyógyszertár létesítésére vonatkozik és nem azokra a cégekre (benzinkút, hipermarket), amelyek egyéb árucikkeken kívül gyógyszert is árusítanának. Adómentesség csak abban az esetben jár, ha például egy hipermarketben külön gyógyszertár is létesül – tette hozzá Schvarcz Tibor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik