Belföld

Szóba álltak egymással a pártok

Ötpárti egyeztetést tartottak csütörtökön a Parlamentben: vitasorozat témái a versenyképesség, a nemzetpolitika, a közélet tisztasága, a társadalmi igazságosság, a demográfia, valamint az állam szerepe, a szolgáltató állam kialakítása lesznek.

„Az volt a célunk, ezzel az összes többi jelenlévő párt egyetértett, hogy tegyük világossá: a nagyon kemény véleménykülönbségek mellett is van lehetőség tárgyalásra, van lehetőség párbeszédre” – fogalmazott Kuncze Gábor, hozzátéve, azt mindenki elfogadja, hogy a másik az ország érdekében akar tenni.


Megállapodtak abban, hogy az egyeztetés sorozat témái a versenyképesség, a nemzetpolitika, a közélet tisztasága, a társadalmi igazságosság, a demográfia, valamint az állam szerepe, a szolgáltató állam kialakítása lesznek. Szavai szerint elengedhetetlen, hogy az ilyen átfogó kérdésekben kíséreljenek meg együtt olyan megoldásokat találni, amelyek hosszú távon az ország javát szolgálják.


Az egyeztetések zárt ajtók mögött zajlanak majd, de a nyilvánosságot tájékoztatni fogják az elhangzottakról. A megbeszélést követően nyilatkozó frakcióvezetők a párbeszéd fontosságát hangsúlyozták. Lendvai Ildikó (MSZP) azt mondta: a politikai realitásokat ismerve már azt is eredménynek tartják, „ha egymás nyakát nem fojtogatási szándékkal vesszük célba”. Ez most ilyen beszélgetés volt ezért bízik a folytatásban – tette hozzá.


Semjén Zsolt (KDNP) a témák közül kiemelte a demográfia kérdését, amelyet a kereszténydemokraták számára a legfontosabbnak nevezett. Francia mintára olyan adórendszer kialakítását javasolják, amely nem csak jövedelmet, hanem az eltartottak számát is figyelembe veszi – mondta. Véleménye szerint az egyeztetéssorozat hatására konszenzussal tudnak előrelépni legalább néhány kérdésben. Herényi Károly (MDF) a tiszta közélet feltételeinek megteremtését, a korrupció visszaszorításának fontosságát hangsúlyozta, amelynek keretében kerülhet szóba a pártfinanszírozás. Megjegyezte, abban bízik, hogy a pártok nagyon hasonló álláspontot fognak kialakítani egy ilyen kérdésben.


Navracsics Tibor (Fidesz) elmondta: az öt frakció azonosan látja a jövő Magyarországa előtt álló problémákat, de nyilván ezt mindegyik a maga módján értelmezi. Szükség van arra, hogy a frakciók a napi törvényhozáson túli, az ország jövőjét távlatosabban érintő kérdéseket is megtudják vitatni – hangoztatta. Véleménye szerint ez már a jövő év nyitánya, hiszen a viták jelentős része jövőre zajlik majd, 2007-et ez fogja jellemezni. „Intenzív, helyenként éles viták, de folyamatos párbeszéd az öt parlamenti frakció között, erre szerintem jó kiindulópont volt a mai találkozó” – jegyezte meg. A találkozón részt vett még Horn Gábor (SZDSZ), Répássy Róbert (Fidesz) és Lukács Tamás (KDNP).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik