Belföld

Megtervezhette a szökést a fegyenc

Megtervezhette elmenekülését Tamás Imre Zoltán, a Budapesti Katonai Ügyészségről megszökött férfi – közölte Tóth Gábor, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese hétfőn a közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorában.

„Az első pillanatokban (…) a körülmények alapján úgy tűnt, hogy ez egy spontán szökés, (…) de aztán menet közben nagyon sok személyt szólítottunk mi meg, adatokat gyűjtöttünk, amelyek egyre inkább arra utaltak, hogy van bizonyos szándékosság és előkészítettség ebben az akcióban” – mondta Tóth Gábor.


Az őt kísérő felügyelő fegyverével pénteken megszökött elítélt „tett korábban utalást arra, hogy nem érzi túl jól magát a büntetés-végrehajtási intézetben, és szeretne onnan kikerülni, nyilván nem a fogva tartás körülményei miatt” – tette hozzá. Nem zárható ki, hogy olyan helyzet állt elő aznap, ami miatt az elítélt úgy döntött, hogy megszökik, de az sem zárható ki, hogy ez akár hosszabb ideje tervezett, előkészített szökés volt – mutatott rá Tóth Gábor.


Yazbekné Szabó Katalin, a büntetés-végrehajtás szóvivője a műsorban elmondta: az elsődleges vizsgálatok szerint a kísérés és őrzés tekintetében munkatársaik szakszerűen jártak el, a férfi bilincselése is szakszerű volt. A büntetés-végrehajtás azt is vizsgálja, hogy a rendelkezésre álló eszközök megfelelőek-e, vagy azokat esetlegesen „a bilincsek tekintetében is át kell vizsgálni, korszerűbbeket lehetne alkalmazni” – mondta. Azzal kapcsolatban, hogy a férfi hogyan juthatott ki az ügyészség Fő utcai épületéből, Yazbekné Szabó Katalin azt mondta: nem egy őrzött objektumról van szó, amit a büntetés-végrehajtás vagy a rendőrség biztosítana.


Sajtóhírek szerint Tamás Imre Zoltánt azért vitték az ügyészségre tanúkihallgatásra, mert feljelentést tett egy őr ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik