Belföld

Súlyos hibákat találtak a tűzijáték előkészítésében

Az ombudsmani vizsgálat szerint hibázott a Miniszterelnöki Hivatal, a rendőrség, nem hibázott viszont az OMSZ. A jelentés megállapítása szerint a rendezvény elhalasztását vagy leállítását jogszabályban rögzített, konkrét felhatalmazás nélkül is meg lehetett és kellett volna tennie a rendőrségnek.

Sorozatos hibákat állapított meg az ombudsmani vizsgálat az augusztus 20-i tűzijáték előkészítésében és lebonyolításában – hangzott el a Magyar Televízió Híradójában szerdán este.


A hírműsor beszámolója szerint a vizsgálatról készült jelentés megállapítja: a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) nem gondoskodott az ünnepségen résztvevő tömeg biztonságáról, és nem készült fel egy esetleges veszélyhelyzetre. A tűzijáték megrendelője, a MeH és az ünnepséget szervező kft. közötti szerződésben szereplő biztonsági tervben leginkább a parkolási tilalom ellenőrzése és a biztonsági őrök feladatai szerepeltek.


A vizsgálati jelentés szerint a MeH nem vizsgálta a milliós tömeggel járó biztonsági kockázatot, és nem dolgozott ki hatékony riasztási láncot.


Az augusztus 20-ai tűzijáték idején Budapestre lecsapó viharban öten meghaltak, több százan megsebesültek.


Hibázott a rendőrség is, mert még a vihar kitörése előtt leállíthatta volna a rendezvényt – hangzott el a műsorban, amely szerint az ombudsmanok azt is megállapították, hogy a tömegrendezvények biztosításának szabályai nem felelnek meg az alkotmányos követelményeknek, ezért felkérték a kancelláriaminisztert, az önkormányzati és a rendészeti minisztert, valamint a Fővárosi Közgyűlést, hogy tegyenek intézkedéseket a hasonló esetek elkerülése érdekében.


A beszerzett adatok alapján az ombudsmanok megállapították, hogy a rendőrség volt az egyetlen olyan hatóság, amelyhez a közeledő viharról szóló információk eljutottak még a vihar kitörése előtt. Így a rendezvény elhalasztását vagy leállítását jogszabályban rögzített, konkrét felhatalmazás nélkül is meg lehetett és kellett volna tennie.


Az ombudsmanok megállapították továbbá, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat a tudomány és technika jelenlegi állása szerint nem adhatott pontosabb és korábbi előrejelzést. Azt is leszögezték: az OMSZ-től évek óta nem kérnek “meteorológiai biztosítást” a tűzijáték szervezői, ami önmagában is bizonyítja a megelőzésre, elhárításra való felkészülés elégtelenségét.


A műsornak Danks Emese kormányszóvivő csütörtökre ígért tájékoztatást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik