Belföld

Halálra gázolta a cigányasszonyt, majd továbbhajtott

A Debrecen melletti Hosszúpályiban egy autós elgázolt egy háromgyerekes cigányasszonyt, aki a helyszínen meghalt. A sofőr továbbhajtott arra hivatkozva, hogy félt a kiszaladó rokonok reakciójától. A rendőrség nagy erőkkel, kommandósokkal vonult a helyszínre.

A 47 éves Rézműves Sándorné épp rokonlátogatóba tartott férjével a járda és közvilágítás nélküli Bagosi úton, amikor elütötték – mesélte a Roma Sajtóközpontnak (RSK) Rézműves Ferenc, a helyi roma önkormányzat alelnöke, az asszony rokona, aki látta a balesetet.

A szemtanú szerint a sofőr lassítás nélkül továbbhajtott. Rézműves Ferenc elmondása szerint a roma nő sógora kocsival a menekülő házaspár után eredt, akiket a falu határában ért utól, majd ide mentek utánuk a rendőrök is és vitték vissza őket a helyszínre. A szemtanú szerint ekkor már a helyszínen voltak hat autóval a debreceni és pécsi rendőrök és egy kisbuszban kommandósok, akik azonnal rendőrautóba ültették a házaspárt és elvitték.

A roma alelnök szerint a férj gázolt – írja az RSK. A Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság hivatalvezetője szerint azonban nem a férj, hanem a felesége vezette az autót, nem állt ugyan meg, mert félt a házakból kiszaladó emberek reakciójától, de lassított, majd 500 méterre a helyszíntől a házaspár kiszállt a kocsiból, leállította az elsőként szemből érkező járművet, melynek vezetőjével mentőt hívattak a sérülthöz, illetve értesíttették a rendőrséget. Juhászné Kisss Katalin rendőrszázados szerint a gázolók „vállalva felelősséget, de védve a hatóság jelenléte által” visszatértek. Rézműves Ferenc elmondása szerint ekkor még élt az asszony és a helyszínen körülbelül félszáz roma volt, akik azonban nem tanúsítottak fenyegető magatartást.

A nőt, aki többek közt koponyatörést szenvedett, próbálták újraéleszteni a menőautóban, de meghalt. Két felnőtt fiút és egy értelmi fogyatékos kislányt hagyott maga után. A szemtanú szerint a gázoló túl gyorsan hajtott a belterületen. Balogh Tibor, a roma önkormányzat vezetője azt közölte: a településen nyugodt a légkör és eddig még nem volt konfliktus romák és nem romák közt. A Debreceni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya halált okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt indított eljárást a gázoló ellen.


Korábban nagy port vert fel egy hasonló eset: Olaszliszkán a helyiek halálra vertek egy tanárt, aki gépkocsijával elsodort egy helybeli kislányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik