Belföld

Rendszerváltó népgyűlés ezer fővel

A Forradalmi Nemzeti Bizottmány "rendszerváltó népgyűlése" körülbelül ezer ember részvételével vette kezdetét szombat délután a fővárosi Ötvenhatosok terén. A bizottmányi elnök azzal indokolta a csekély érdeklődést, hogy erőszakos hatalomgyakorlás van jelenleg Magyarországon.


Gyűlések vidéken is

Debrecenben mintegy száz, Szegeden közel ötven ember vett részt azokon a rendszerváltó népgyűléseken, amelyekkel a kormányellenes tüntetők a december második felére tervezett alkotmányozó nemzetgyűlést tervezik előkészíteni.

Debrecenben a kormány ellen 69 napja tüntetők mintegy száz főnyi csoportja gyűlt össze a Nagytemplom előtti téren. Szegeden a Forradalmi Nemzeti Bizottmány helyi elnöke beszélt a Móra Ferenc Múzeum előtt összegyűlt mintegy ötven embernek beszélt arról, hogy “kiszolgáltatva, jogfosztva tengetjük mindennapjainkat egy virtuális valóságban, anélkül, hogy a legcsekélyebb beleszólásunk lehetne saját sorsunkba”.


Rendszerváltó népgyűlés ezer fővel 1

Rendszerváltó népgyűlés ezer fővel 2

Mintegy ezer ember részvételével kezdődött el szombat délután a fővárosi Ötvenhatosok terén a Forradalmi Nemzeti Bizottmány “rendszerváltó népgyűlése”, amely az “alkotmányozó nemzetgyűlést” hivatott előkészíteni. Az Árpád-sávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtató tüntetők a kormány távozását, az alkotmány hatályon kívül helyezését, a parlament feloszlatását követelik.


Halász József, az úgynevezett Forradalmi Nemzeti Bizottmány elnöke úgy vélte, azért gyűlt csak ennyien össze, mert sokan nem mertek kijönni a térre. Az emberek azt sem tudják, hogy alkotmányos joguk az ellenállás, mert – mint kifejtette – erőszakos hatalomgyakorlás van Magyarországon.


A bizottmányi elnök ugyanakkor közölte, hogy a budapesti rendezvénnyel egy időben az ország további száz településén tartanak rendszerváltó népgyűléseket. A települések nevét nem sorolta fel. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy december 21-én milliók részvételével tartják majd meg az Ötvenhatosok terén az alkotmányozó nemzetgyűlést.


Gonda: “megcsúfolják a forradalmat”


A Regnum Marianumnál tartott rendezvényhez kívánt csatlakozott az mintegy negyven főnyi csoport, amely Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivőjének vezetésével érkezett a Szabadság térről, ahol a délelőtt folyamán a szervezőkkel és néhány újságíróval együtt összesen 43 ember gyűlt össze. A Szabadság térre a Magyarok Világszövetsége hívta az embereket. A felhíváshoz az úgynevezett Magyar Nemzeti Bizottság 2006 is csatlakozott. A Magyar Televízió székháza előtt, a rendőrség által, fémkordonokkal körbevett téren Gonda László azzal bíztatta a hívó szóra érkezett maroknyi embert, hogy az erkölcsi forradalmat már nem lehet megállítani, a nép majd egy valódi akaratnyilvánító népgyűlésen kifejti véleményét.

A rövid beszéd után a Szabadság térről a néhány tucatnyi tüntető, nemzetiszínű és Árpád-sávos zászlókat lobogtatva, a miniszterelnököt gyalázió jelszavakat kiabálva – rendőri kísérettel – indult el az Ötvenhatosok terén lévő Regnum Marianumhoz. Gondának azonban tudomásul kellett vennie, hogy a népgyűlést szervező Forradalmi Nemzeti Bizottmány kizárta rendezvényből a Magyar Nemzeti Bizottság 2006-ot, így a Batthyány-örökmécses tartott tüntetéssorozat vezetői nem mondhattak beszédet.


Az ügyvivő úgy fogalmazott a távirati irodának: az Ötvenhatosok terén a Kossuth téri forradalom megcsúfolása zajlik, nem kívánatos emberek, a bizalmat eljátszó egyének próbálnak újra a forradalom élére állni.


Az Ötvenhatosok terén délután négy órakor kezdődött rendezvényt jelentős rendőri egység biztosítja.


Milliós nemzetőrség és lelki fegyverkezés


A “rendszerváltó népgyűlésen” Ekrem Kemál György is szónokolt, akinek a Pesti Központi Kerületi Bíróság október végén november 26-ig meghosszabbította házi őrizetét. Elmondása szerint több milliós, önkéntesekből álló nemzetőrségre van szükség ahhoz, hogy az 1956-os forradalmat befejezzék és a kormányt száműzzék az országból. Kijelentette, hogy a “kommunista, zsidó alkotmányt” hatályon kívül kell helyezni.


A budapesti tüntetésen ifjú Hegedűs Loránt református lelkész “nemzeti imájában” lelki fegyverkezésre szólította fel az embereket, mert Magyarországon lábbal tipornak minden emberi értéket. Kijelentette: el kell távolítani az új maoista hatalmat, ha országunkban tovább akarunk élni.


Kétszázan maradtak estére


Rendben, incidensek nélkül fejeződött be szombaton este Budapesten, az Ötvenhatosok terén tartott “rendszerváltó népgyűlés”. A délután kezdett rendezvényen mintegy ezer ember hallgatta a szónokokat, akik erkölcsi forradalomról, hatalomváltásról, az alkotmány hatályon kívülre helyezéséről és a parlament feloszlatásáról, milliós nemzetőrség létrehozásának szükségességéről beszéltek.


Estére már csak mintegy kétszáz ember hallgatta Halász Józsefet, a Forradalmi Nemzeti Bizottmány elnökét, aki bejelentette, hogy az országban 30 ezer ember töltötte ki az “alkotmányozó nemzetgyűlés” kérdéseire vonatkozó akaratnyilvánító lapot.


Vidéki népgyűlések – vagy tüntetések?


Halász szerint 70 vidéki helyszínen tartottak népgyűléseket és kormányellenes demonstrációkat.


Az MTI megyei tudósítói azt jelentették, hogy néhány vidéki nagyvárosban népgyűlésnek nyilvánították azokat a kormányellenes tüntetéseket, amelyeken néhány tucat, illetve néhány száz fő vesz részt több mint két hónapja minden este.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik