Belföld

16 nap a nőket ért erőszak ellen

A Vagina monológok című színházi előadásból vett részletek felolvasásával, néhány tucat érdeklődő jelenlétében indult a 16 akciónap a Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséért nevű demonstrációsorozat szombaton az Erzsébet téri Gödör Klubban Budapesten.

A NANE – Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen emberjogi egyesület – szervezésében született tiltakozó akció fő jelmondata a “Védd magad, ha az állam nem véd meg” volt. “A nők nemcsak az elmaradottabb országokban kiszolgáltatottak, hanem Európában, s ezen belül Magyarországon is azzal találkozunk, hogy az állam nem tesz eleget a családon belüli erőszak megfékezéséért” – hangsúlyozta az egyik szervező.


Ennek demonstrálására sisakban és védőfelszerelésben, illetve 33 – piros színű falemezből kivágott nőalakokot jelképező -tanúbábúval, vonultak végig az Andrássy úton az Oktogonig. Egy férfiakból álló csoport vezette a menetet, akik egy “Férfiak a férfi erőszak ellen” feliratú transzparenst tartottak maguk elé. Az Oktogonra érve a tér sarkaira állították fel a tanúbábukat.

Az elkövetkező tizenhat napon egyebek között december 1-jén megemlékeznek a nemzetközi AIDS-napról, majd a demonstrációsorozat zárónapján, december 10-én az Emberi Jogok Nemzetközi Napjáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik