Belföld

Nem változik a tandíj mértéke

Draskovics Tibor kormánybiztos kedden közleményben cáfolta, hogy napirenden volna a fejlesztési hozzájárulás rendszerének felülvizsgálata.

A kormány az elmúlt hetekben, hónapokban a felsőoktatási rendszer reformjáért felelős kormányzati szervek közös munkájának eredményeként több fontos és előremutató döntést hozott a felsőoktatás rendszerével kapcsolatban – írja Draskovics a közleményben. Ezek szerinte a felsőoktatás kiszámítható és hosszabb távon is fenntartható finanszírozása, a felsőfokú képzések minőségi megújítása, valamint a felsőoktatásban való részvétel igazságosabbá tételének irányába hatnak.

Mindemellett a kormány – az államilag finanszírozott hallgatói létszám több évre is kiszámítható meghatározásának és új elosztási módjának kialakításával – ahhoz is hozzájárul, hogy a jövőben a hallgatók döntésén múljon az egyes intézmények közötti versengés eredménye. A fejlesztési részhozzájárulás (FER) intézményének átalakítása, mértékeinek megváltoztatása nincs napirenden. Ilyen szándékú munka a felsőoktatási rendszer reform-munkálatainak keretében nem folyik – szögezi le Draskovics Tibor.

A Magyar Nemzet máshogy tudja


A keddi Magyar Nemzet Draskovics Tibor az államreform-bizottságnak írt levelére hivatkozva azt írta: további megszorítások várnak az oktatásra az eddig nyilvánosságra került intézkedéseken túl. A felsőoktatásban a tandíj bevezetésén és az államilag finanszírozott férőhelyek jövő évi radikális, több mint tízszázalékos csökkentésén túl további évi kétezer férőhelyes – négyszázalékos – csökkentést irányoz elő, és az esti, valamint a levelező tagozatos államilag finanszírozott helyek teljes megszüntetését javasolja a dokumentum.

Draskovics középtávon előrevetíti a minden diák által fizetendő tandíj drasztikus megemelését is: a teljesen ingyenes képzés megszüntetésével a felsőoktatásban egyazon termékkel kétféle áron kereskednek, hiszen a költségtérítéses diákok a többszörösét fizetik majd ugyanazért, mint a többiek – írja a Magyar Nemzet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik