Belföld

Hóláncellenőrzés a határokon

Külföldre utazóknál a járművek téli felszereltségét a szomszédos országok szabályozásának megfelelően ellenőrizhetik a határon, illetve az egyes országokon belül a közelgő téli szezon előtt.

Ausztriában tovább szigorították a téli gumik, illetve a hóláncok használatát – olvasható a határőrség közleményében. Ennek értelmében november 15-től március 31-ig a három és fél tonnánál nagyobb összsúlyú tehergépkocsikban, illetve a kilenc személynél többet szállító autóbuszokban kötelező két garnitúra hóláncot tartani, a téli gumik barázdamélységének pedig el kell érniük az öt-hat millimétert. A személyautók esetében az osztrák határon csak alkalomszerűen ellenőrzik a hólánc és a téli gumi meglétét, de az országon belül, ahol indokolt a téli gumik használata, illetve a használatot tábla is jelzi, ott hiány esetén büntet a rendőrség.

A járművel Szlovéniába utazóknál az előírt téli felszerelések – úgymint hólánc, kifogástalan téli gumik – hiányát a határnál nem szankcionálják, de ha közlekedéssel kapcsolatos jogsértés történik, a téli felszerelés hiánya vagy nem megfelelő állapota súlyosbító körülményt jelent.

A Horvátországba járművel utazók előírt téli felszereléseit nemcsak a beléptetéskor, hanem az országon belül is ellenőrzik.

A közlés szerint a szerb, román, ukrán, szlovák viszonylatokban a téli gumi használata nem kötelező, de ha a határátkelőhelyeken tábla jelzi, meglétét vagy használatát ellenőrizhetik, hiánya esetén visszafordíthatják a járművet.

A téli gumi használata nem kötelező Magyarországon, de a gumiabroncs nem megfelelő állapota miatt visszafordíthatók a járművek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik