Belföld

Szilvásy iratai a rendőröket igazolják

A rendzavarók vezetőinek célja a Fidesz tüntetésén részt vevők és a Deák téri randalírozók összemosása volt, míg a rendőrség mindenképpen el szerette volna kerülni a tömegek találkozását október 23-án – derül ki a kancellária honlapján közölt, eddig titkosított dokumentumokból. A felvétel szerint a rendőrség tájékoztatta döntéseiről a Fidesz-gyűlés szervezőit.

A Miniszterelnöki Hivatal honlapján található felvezető szöveg szerint Szilvásy György úgy ítélte meg, hogy a közérdek, jelen esetben az igaztalanul megvádolt rendőrség becsületének helyreállítása indokolttá teszi két dokumentum titkosításának feloldását.


Az Astoria felé húzták volna vezetőik a rendbontókat

A nyilvánosságra hozott telefonbeszélgetés szerint az egyik rendzavaró – a jegyzőkönyv szerint „D” – arra utasítja egy másik társát, hogy vonuljanak vissza az Astoriához, vagy húzzák magukkal a rendőröket is a Fidesz nagygyűlésének helyszínére. Ha ügyesek, akkor a hat órakor véget érő gyűlésen részt vevők hamarabb is megindulhatnak. Ezután az utasítást adó „D” egy másik személyt, „Gy”-t hívja fel telefonon.

„D” a telefonhívásban ezt tanácsolja „Gy”-nek: „úgy húzzátok magatokra a rendőröket, hogy ne legyen összecsapás. Vonuljatok visszafelé az Astoria felé!” Társa erre közli, hogy nekik is ez volt a tervük, de nem sikerült a rendőröket az Astoriához „lehúzni”.

„D” ezután utasítást ad arra, hogy kicsit hergeljék a rendőröket, de úgy, hogy ne legyen összecsapás. Mint mondta, szükség van az Astorián lévő tömegre is, mert „anélkül vesztünk”.

„GY” erre válaszul kijelenti, hogy a rendőrök megálltak a Deák térnél. Majd a telefonbeszélgetés végén azt mondja társának, az lenne a cél, ha a Fidesz-gyűlésen részt vevő félmillió ember átállna az ő oldalukra.

A rendőrök maradtak a Deák téren

A nyilvánosságra hozott, rendőrségi beszélgetéseket tartalmazó hangfelvétel szerint csaknem fél ötig a rendőrség terve az volt, hogy a Dohány utcából érkező másik tömegoszlató kötelék elkülöníti a Fidesz Astoriánál zajló demonstrációját a Deák téri rendzavaróktól, őket először bekerítik, majd szétkergetik, elfogják.

Fél öt felé a rendőrök jelentették parancsnokaiknak, hogy a Deák tér és az Astoria között egybefüggő a tömeg, és azt javasolták, hogy a Deák téri tömegoszlatást függesszék fel, nehogy a rendzavarókat rászorítsák a Fidesz gyűlésére. A parancsnok a javaslatot elfogadta, később pedig közölte, hogy a Fidesz nagygyűlésének szervezőivel mindezt megbeszélték, és majd a demonstráció befejezte után kap újabb utasítást a rendőrség a tömegoszlatás folytatására.

A nyilvánosságra hozott beszélgetésből kiderül az is, hogy a Deák téren kiállított tank beindításakor a rendőrségi járművek hátrálni kezdtek, elsősorban a harckocsi csövétől tartva.


Kérték a nyilvánosságot


Csütörtökön az MSZP és a Fidesz is a nyilvánosság hívének mutatkozott a Nemzetbiztonsági Bizottság legutóbbi, zárt ülésén elhangzottak kapcsán. Az MSZP közölte: részben tárná a közvélemény elé a titkosnak minősített felvételeket, dokumentumokat, míg a Fidesz azt közölte, hogy a zárt ülésen elhangzottak kivétel nélkül váljanak közkinccsé. Simicskó István KDNP-s bizottsági elnök úgy vélte, hogy a titkosítással a kormány manipulálni, sejtetni és sugalmazni akar.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik