Belföld

VPOP: 30 milliárddal több bevétel

A vám- és pénzügyőrséghez az év első kilenc hónapjában mintegy 619 milliárd forint bevétel folyt be, ami csaknem 30 milliárddal haladja meg az időarányos előirányzatot – mondta Nagy János országos vámparancsnok sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

A teljes pénzügyi nyomozati jogkör átvételének egyhónapos tapasztalatairól tartott tájékoztatón a parancsnok elmondta: a vám- és pénzügyőrséghez szeptember 15-e és október közepe között 500 büntető feljelentés érkezett ezek 57 százaléka csődbűntett, 27 százaléka adócsalás, és 7 százalék számviteli rend megsértése miatt.


A feljelentések 29 százaléka a közép-magyarországi, 23 százaléka az észak-alföldi, 14 százaléka a dél-dunántúli régiót érinti.


A vámparancsnok közölte: a szeptember végéig beérkezett bevételből 6,5 milliárd vámból, 547 milliárd jövedéki adóból, míg 65 milliárd forint regisztrációs adóból származott. Örvendetesnek nevezte, hogy mindhárom adónemből túlteljesült az éves terv időarányos része. A jövedéki adónál – különösen az üzemanyagok illetve dohánytermékek értékesítése révén – 25 milliárdos többlet keletkezett.


Bencze József, bűnügyi főigazgató elmondta: a vámhatóság számára új hatáskörös bűncselekmények nyomozása során október 12-ig csaknem 100 gyanusítottat és 473 tanút hallgattak ki, 37 esetben tartottak házkutatást, 49 alkalommal foglaltak le árut, 62 esetben vádemelési javaslatot tettek, míg 21-szer a nyomozást megszüntették.


Nagy János kiemelt egy 1,1 milliárd forint elkövetési értékű ügyet, amelyben Ukrajnából és Oroszországból importált 14 700 tonna acélterméket három magyar cég Magyarországon értékesített a valódi ár alatt, miközben a dokumentumok szerint a szállítmányt Horvátországba szállították volna.


Bencze József az acélügylet felderítésével kapcsolatban kiemelte, hogy a 2005 májusa óta figyelt ügylettel összefüggésben öt főt állítottak elő, akik közül négyet őrizetbe, majd később előzetes letartóztatásba helyeztek. Utalt arra, hogy az üggyel kapcsolatban október 16-án 13 helyszínen tartottak házkutatást a vámnyomozók, melynek során 50 millió forint értékű acélárút foglaltak le és további 14 millió értékűt zároltak.


A bűnügyi főigazgató elmondta azt is, hogy a kibővült nyomozati jogkör miatt eddig 140 nyomozót vettek át a rendőrségtől, 75 szakembert a testületen belül csoportosítottak át és mintegy 200 külső munkatársat vettek fel. A nyomozati jogkör bővülése miatti létszámbővítés összesen 885 fő lesz, amit a tervek szerint 2006 végéig, még Románia uniós taggá válása előtt megtörténik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik