Belföld

Német újságnak nyilatkozott Gyurcsány

A Der Tagesspiegel című berlini újság vasárnapi számában megjelent interjújában Gyurcsány Ferenc az 1956-os évforduló kapcsán azt hangsúlyozta, hogy ez a nap időszerű kihívás is, mert a szabadság egyidejűleg felelősséget is jelent.

A magyar kormányfő egész oldalas interjúban egyebek között kifejtette: október 23-a a szabadság ünnepnapja. Ez a nap a forradalomra emlékeztet, amely – mint sok más magyar, a szabadságért és a forradalomért indított felkelés – meghiúsult, s csak az 1989-es fordulattal teljesedett be – jelentette ki Gyurcsány Ferenc a tekintélyes liberális újság vasárnapi számában. A Kádár alatti világ – emlékeztetett a miniszterelnök – egy nagy kompromisszumra épült, pontosabban fogalmazva: egy hazugságra.


A Magyarországon jelenleg zajló tüntetések és a miniszterelnök lemondását sürgető követelések kapcsán a berlini lap feltette a kérdést, vajon a forradalom évfordulója egyesíti-e a magyarokat, vagy szakadást okoz közöttük? “Talán azt lehet mondani, hogy a nemzet keresi a forradalomhoz vezető utat” – jelentette ki válaszában a kormányfő. A forradalom ugyanis csak kevesek szívében él, milliók számára nem vált személyes ünneppé. S ezért teheti meg a politika könnyen azt, hogy ezzel visszaél – hangoztatta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve, hogy “egyesek kísérletet tesznek arra, hogy a kereszteződéseknél megfordítsák az útjelző táblát.”


Több frontos harc

A jelenlegi eseményekkel kapcsolatban a miniszterelnök annak a nézetnek adott hangot, hogy az országban több fronton folyik a harc. Egyrészt – jelentette ki – meg kell értenünk, hogy a jólétet a társadalomban nem az állam teremti meg, hanem ahhoz milliók erőfeszítéseire van szükség. Másrészt – tette hozzá- feladatomat abban látom, hogy a politikai elit és a baloldal számára is világossá tegyem: mennyire súlyos a helyzet. Azután itt van az a harc, amelyet az ellenzék folytat a hatalomért. Ez a három terület keveredik ezekben a napokban egymással – hangoztatta.

Gyurcsány szerint Magyarországon ma egyetlen döntő kérdés van. Mégpedig az, vajon el tudjuk-e fogadni, hogy a közjó érdekében mind a liberálisok, mind a konzervatívok, mind a szociáldemokraták részéről erőfeszítésekre lenne szükség. “Az én véleményem az, hogy a szocialistáknak ezzel nincs problémájuk, csupán a legnagyobb ellenzéki párt vezetője számára nehéz elismerni ezt. Mellesleg ez a párt az utolsó öt választás közül négyet elvesztett ” – fogalmazott a miniszterelnök.


Önkritikus viselkedés

Azokkal a vádakkal kapcsolatban, hogy hazudott a magyaroknak, Gyurcsány Ferenc úgy vélekedett: “Önkritikusan kell viselkednünk. Ugyanis illúziókat tápláltunk mind magunk, mind a választók számára. Nem voltunk elég bátrak ahhoz, hogy megmondjuk, mindenkinek megvan a saját felelőssége.” Az ország előtt álló feladatokról szólva a kormányfő úgy vélekedett: a jogrendszer átalakítására – tegyük fel – néhány hónapra van szükség. Egy alapvető szerkezeti változtatáshoz három-nyolc évre. “A gondolkodás átalakítása – beleértve magunkat, a politikusokat is – azonban évtizedekig tart. S még csak e folyamat kezdetén vagyunk” – mondta a Der Tagesspiegelnek adott interjúban a magyar miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik