Belföld

Varga: megélhetési válság jön

A válságból való kijutáshoz szükség lesz a baloldali világnézetű emberekre, a népéhez kötődő, nem idegen érdekeket kiszolgáló, új baloldalt is magába foglaló nemzeti egységre - egyebek között erről beszélt Varga Mihály és Kövér László a Fidesz választmányi ülésén.

Kövér László választmányi elnök az összefogást hangsúlyozva azt emelte ki: az 1956-os forradalom befejezéséhez, az ország mai válságának megoldásához egy új, az ötven évvel ezelőttihez hasonló, széles nemzeti összefogás szükséges. A válság megoldásához szükség lesz, „egy Kéthly Anna és Nagy Imre örökségét valóban vállaló, népéhez kötődő, nem idegen érdekeket kiszolgáló, új baloldalt is magába foglaló nemzeti egységre” – tette hozzá.


Kövér László szerint ugyanis a magyar nemzet ma is azokkal áll szemben, akikkel fél évszázada, vagyis egy „szűk, köztörvényes bűnök elkövetésétől sem visszariadó, maffiaszerűen szerveződő klikkel”, amely a hazugságot, a gátlástalan haszonlesést, az emberek vágyainak, véleményének, akaratának semmibe vételét, a hatalomhoz mindenáron való ragaszkodást testesíti meg, elutasítva a demokrácia lényegét.


Megélhetési válság


A ma létező “úgynevezett baloldal”, miközben megpróbálja október 23. örökségét is privatizálni, valójában november 4-e becstelen árulásának örököseként nem tudott, mert nem is akart, saját múltjával őszintén szembenézni, azzal leszámolni. Varga Mihály, a párt alelnöke, volt pénzügyminiszter a választmányi ülésen kifejtette: a kormány először pénzügyi válságot idézett elő, amelynek eltitkolása gazdasági válságot okozott, az pedig jövőre megélhetési válságba csap át, vagyis eléri a háztartásokat, az emberek mindennapi életét.


Sok családot fenyeget a veszély, hogy nem tudja kifizetni a számláit, nem lesz pénze a megélhetéséhez szükséges alapvető cikkekre, ez pedig minden eddiginél kiterjedtebb békétlenséghez, tiltakozáshoz vezethet – tette hozzá Varga Mihály, aki szerint a Fidesz feladata, hogy megtalálja azokat a lépéseket, amelyekkel valódi reformra sarkallja a kormányt, hogy az ország elkerülje a megélhetési válság időszakát. Hangsúlyozta: „a gödörből” csak együtt lehet kimászni, ezért ebben a munkában szükség lesz a baloldali világnézetű emberekre is.


Orbán nélkül


Szijjártó Péter szóvivő bejelentette, hogy rendkívüli kongresszust hív össze november 25-re a Fidesz országos választmánya a Magyarországon kialakult válsághelyzetre tekintettel. Kérdésre válaszolva közölte: a rendkívüli kongresszuson tisztújításra, személyi kérdések megtárgyalására nem kerül sor. A szombati választmányi ülésen eredetileg Orbán Viktor pártelnök értékelte volna a Magyarországon kialakult helyzetet, a Fidesz elnöke azonban az Európai Néppárt elnökségének finnországi üléséről, technikai okok miatt (törölték a járatot), nem tudott időben visszatérni Magyarországra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik