Belföld

A parlament is vizsgálja a budapesti zavargásokat

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik a rendőri túlkapások, és a budapesti zavargások miatt . A pénteki emberjogi bizottság ülésén míg a főkapitány a rendőrség megbélyegzéséről beszélt, addig a Magyar Helsinki Bizottság a rendőri és bírói túlkapásokra mutatott rá..

Az Varga József (Fidesz) az Országgyűlés emberi jogi bizottságának pénteki budapesti ülésén kezdeményezte a testület létrehozását. Varga József javaslatával összefüggésben az SZDSZ-es Gusztos Péter azt mondta, hogy az Országgyűlésben a kormánypárti többség támogatni fogja a javaslatot.

A parlamenti bizottság egyébként ellenzéki kezdeményezésre ült össze a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben, hogy vizsgálja az utcai zavargások során végrehajtott rendőri intézkedések jogszerűségét és hatékonyságát.


Nem időszerű a vizsgálat


Ha kollégák követtek el hibát, azt fel kell tárni, de ennek ódiuma nem hullhat vissza az egész testületre – mondta az országos rendőr-főkapitány, aki nem vitatta a rendőri intézkedésekkel kapcsolatos vizsgálatok szükségességét, de jelenleg nem tartotta időszerűnek. Bene László hangsúlyozta: rendkívüli helyzet volt, amelyben még nincs gyakorlata az állománynak.


A főkapitány szerint utólag már látható, hogy voltak, akik készültek a rendzavarásra, benzint, kannákat hoztak magukkal, csuklyát húztak a fejükre, és szervezték az eseményeket. Az erőszakos cselekmények elkövetőinek nagy része a futballstadionok lelátóiról jól ismert rendbontó volt, de akadtak szélsőséges szervezetek tagjai, a fiatalok egy része pedig belesodródott az eseményekbe – mondta a főkapitány.


Lejárt a példamutatás ideje


Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság vezetője az ülésen elmondta, beszélgetett a zavargások kapcsán fogvatartott személyekkel, akik közül többen beszámoltak arról, hogy megbilincselésük után bántalmazták őket a rendőrök, esetenként még a rendőrautóban, sőt a rendőrségi épületben is. Egyikükhöz mentőt kellett hívni, de a bilincset az orvosi ellátás idejére sem vették le róla. Volt, akit másfél órán keresztül hátrabilincselt kézzel térdepeltettek. A jogvédő azt is hibának találta, hogy az elsőfokú bíróságok az összes ügyészi indítvány 84 százalékában elrendelték az előzetes letartóztatásokat, másodfokon azonban már ezek jelentős részét hatályon kívül helyezték


Kőszeg Ferenc a kormányoldalt arra figyelmeztette, hogy már nem a példastatuálás ideje van, hanem sokkal inkább a megbékélésé. Az ellenzéki képviselők figyelmét pedig arra hívta fel: nem tűrhető el, hogy bárki is az 56-os eseményekhez hasonlítsa az MTV székházánál történteket.


Jogállamban élünk


Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára kijelentette: a kormány nevében határozottan visszautasít minden olyan véleményt, amely megkérdőjelezi a jogállamiságot. Elfogadhatatlan, ha bárki forradalmárokról, provokátorokról és tömeges rendőri brutalitásról beszél.


Gusztos Péter szabad demokrata képviselő az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott: “az emberi jogok szent ügye alpári politikai játszmák áldozatává” válhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik