Belföld

Molnár bizalmat kért a gyógyszerészektől

A patikusok csütörtök reggeli kétórás demonstrációja után az egészségügyi miniszter tárgyalt a Magyar Gyógyszerész Kamarával. Molnár Lajos bizalmat kért a patikusoktól.

„Megtört a jég” – mondta a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke, miután megbeszélést folytatott az egészségügyi miniszterrel csütörtökön. Hávelné Szatmári Katalin a megbeszélésről elmondta: Molnár Lajos tárcavezető szakértői tárgyalásokat ajánlott, és bizalmat kért, amit a kamarai elnök pozitív lépésként értékelt.

A felek között szóba került az is, hogy az egészségügyi miniszter szerdán a munkaügyi bírósághoz fordult, miszerint ez a fajta tiltakozás a patikusok részéről jogszabályellenes. Hávelné Szatmári Katalin azt kérte Molnár Lajostól, hogy – ha megkezdődnek a szakértői tárgyalások – gondolja át a beadványok visszavonását. Ezzel kapcsolatban elmondta: a Gazdasági Versenyhivatal is eljárást kezdeményezett, ám annak részleteiről még nem tudott beszámolni.

Az Egészségügyi Minisztérium csütörtök délutáni közleményében az olvasható: amennyiben a kamara elnöksége csütörtökön nyilatkozatot tesz, hogy elfogadja a kormánydöntés alapelveit, abban az esetben azonnal megkezdődhetnek a tárgyalások a végrehajtás jogszabályainak szakértői egyeztetéséről, hogy annak során a gyógyszerészek érdekei a lehető legteljesebb mértékben érvényesülhessenek” – olvasható a minisztérium közleményében.


Antal Csaba országos tiszti főgyógyszerész az ÁNTSZ ellenőrzésekről elmondta: több mint ezer ellenőrzést végeztek országszerte a tiszti gyógyszerészek, de egyik patikával szemben sem született hatósági intézkedés, azonban tíz patika semmiféle szolgáltatást nem nyújtott reggel 8 és 10 óra között.


Ezen patika tulajdonosai a “kiszabható legsúlyosabb” szankcióra számíthatnak, de ez nem a működési engedély visszavonása elsősorban – közölte. A gyógyszertár vezetőjével szemben ilyen esetben szabálysértési eljárás kezdeményezhető, vagy a gyógyszertörvényben nevesített bírság kiszabása – tette hozzá.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik