Belföld

Kezdik megunni a demonstrációt vidéken

Egyre kevesebb városban és egyre kevesebb tüntetővel tiltakoznak a Gyurcsány-kormány lemondásáért demonstrálók. Vannak azonban, akik még kitartanak.

A Kossuth tériek kitartásra buzdítanak

Kossuth téren csütörtökön este 9 óra körül a már félig “kulturális rendezvénnyé” alakult, mintegy négyezer fős demonstráción felszólaló szónokok azt hangsúlyozták, hogy nem szabad abbahagyni a már másfél hete folyó tüntetéssorozatot, ki kell tartani, „még akkor is, ha a hatóságok fel akarják oszlatni” azt. Az egyik szervező felszólította az embereket, hogy a Kossuth téren alkoholt fogyasztani tilos, mert ez nem a sörözések és italozások helye, itt „nemzeti ügy történik”. A külföldi televíziós stábokat láthatólag már nem érdeklik a felszólalások, ezért a Kossuth tér szélén egymás mellett felsorakozott árusok portékáit filmezik, s tudósításaikban is azt érzékeltetik, hogy csütörtökön este az elmúlt napokhoz képest egyfajta vásári hangulat alakult ki. Az MTI tudósítójának tapasztalatai szerint, hogy az üdítőital-, sör- és perecárusok mellett a korábbiaknál sokkal több póló-, jelvény-, cukorka-, könyv- és ajándékárus jelent meg, s forgalmuk is jelentősen megnövekedett.

Fáradtak és egyre fásultabbak azok a miskolci tüntetők, akik az elmúlt hét eleje óta nap mint nap elzarándokolnak a miskolci Szent István-szoborhoz, és a kormány, illetve Gyurcsány Ferenc lemondását követelik; csütörtökön talán félszázan ha lehettek, majd annyian, mint a rendet biztosító rendőrök és határőrök. „Nincs mi motiváljon tovább bennünket, itt vagyunk, mert itt voltunk eddig is, és itt leszünk ezután is, de olyan sok értelme már nincs” – mondta egy huszonéves fiú az MTI tudósítójának csütörtök este Miskolc belvárosában. Mások úgy fogalmaztak: “itt a vége, fuss el véle, miért vagyunk még mindig itt, igaza van a Gyurcsánynak, megunjuk és haza megyünk”.

Kaposváron lelkesebbek voltak: a főterén csütörtökön este is folytatódott a demonstráció; mintegy százan tüntettek, a miniszterelnök lemondását és a kormány távozását követelve. A beszédek közben irodalmi idézetek és dalok hangoztak el; ezúttal sem hiányzott a szatirikus politikai humor, s az elhangzottakkal egyetértő, a miniszterelnök lemondását követelő skandálás.

A szekszárdiak csütörtökön immár tizenegyedik napja tüntettek a budapesti Kossuth tériek mellett, a kormány lemondásáért. Az előző estéhez képest most jóval kevesebben, de még így is mintegy kétszázan gyűltek össze a Garay téren. A szervezők friss hírekkel ismertették meg a jelenlévőket, többek között az ORTT-nek a Hír TV ellen kezdeményezett vizsgálatáról. A kilátásba helyezett “betiltást” hangos pfujolás fogadta.

Szegeden még mindig mintegy ötszáz ember követelte a miniszterelnök lemondását. A szervezők a múzeum épülete mellett sörcsapot állítottak fel, és virslit főztek. Péter Árpád, a szegedi tiltakozások vezéralakja elmondta: a több hordó sört és a virslit a demonstrációsorozat egyik rendszeres résztvevője ajánlotta fel. A múzeum épülete mellett sörpadokat állítottak fel, ahol az emberek leülhettek, falatozhattak miközben a szónokokat hallgatták. A múzeum előtt több videoklippet is levetítettek, amelyek Gyurcsány Ferenc és más kormánypárti politikusok a kampányok során elhangzott ígéreteit, illetve későbbi kijelentéseit vetette össze. A nemzetiszínű lobogókat és néhány Árpád-sávos zászlót lengető tömeg transzparensein “Piros lapot a kormánynak”, “Mondd Ferikém, te mennyi tandíjat fizettél a diplomádért?”, “Igaz magyaroknak nem kell hazug kormány!”, “Ébredj magyar! Megbízható városvezetést!” feliratok voltak olvashatók. Az egyik táblán szocialista és liberális politikusok arcképei, néhány rágcsáló ábrája és “Gerincesek?” felirat szerepelt. A demonstrálók ígérték: pénteken is az utcára mennek, a hét végén azonban a kampánycsend miatt nem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik