Belföld

Fogynak a tüntetők – Kossuth tér hétfő este

A FigyelőNet helyszíni tudósítóinak becslése szerint 7-9 ezren lehettek hétfő este a Kossuth téren, de már este tíz órára felére csökkent a tömeg. A felszólalók egy része a tüntetők egységét hangsúlyozta. A demonstrálók egymással beszélgettek, a szónokokat inkább csak a színpadhoz közeliek hallgatták.

Eddig megalakult csoportok

A Kossuth téri tün- tetők között eddig több csoport, szerve- zet jött létre. A Ma- gyar Nemzeti Bi- zottság 2006 múlt kedden alakult meg. A Magyar Nemzeti Bizottság tizenhárom tagú, közülük négyen vannak megbízva politikai képviselettel. Ugyancsak a demon- stráció alatt, múlt hét csütörtökön alakult a Forradalmi Nemzeti Bizottmány. Tagjai között szerepel Ekrem Kemál György, a tüntetések egyik szervezője, Wittner Mária, a Fidesz or- szággyűlési kép- viselője, Kőrösi Imre, illetve ifjabb Hegedűs Lóránt lelkész, volt parlamenti kép- viselők, Nagy László ügyvéd és Schuster Lóránt rockénekes is. A hivatalosan még nem létező Új Magyarországért Egyesület nyújtotta be hétfőn peítcióját.

A tüntetők egységét hangsúlyozta több felszólaló hétfő este a Kossuth téren, ahol a FigyelőNet tudósítóinak becslése szerint 7-9 ezren tüntethettek, azonban a tömeg a többi naphoz képest korán megfogyatkozott. A tüntetésen este Usztics Mátyás színész, a honvédelmi bizottmány nevében szólalt fel, és olvasta fel a demonstrálók közös közleményét, melyben a tüntetők egységességét deklarálják. Felszólalt még többek között Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke. A téren már csak egy közvetítő kocsi maradt, a nemzetközi hírügynökségek tudósítói elhagyták a Kossuth teret.

Egységüket hangsúlyozták

A tüntetők azért adtak ki közös nyilatkozatot, mert a médiumok a Kossuth téren elhangzott beszéd alapján hétfőn arról számoltak be, hogy a demonstrálók nem egységesek. Usztics Mátyás azonban hangsúlyozta, hogy nincs megosztottság a tüntetők között, és felolvasta közleményüket, amelyet korábban a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 és a Forradalmi Nemzeti Bizottmány is eljuttatott a távirati irodához. Ebben követelik a kormányfő lemondását, az országgyűlési választások minél hamarabbi kiírását, az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását, és a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöb eltörlését. A tüntetők öt személyt jelöltek ki, akik hivatalosan is nyilatkozhatnak a Kossuth téri demonstrációról – mondta Usztics.

Az este folyamán felszólalók közül többen hangsúlyozták, hogy a tüntetőknek meg kell őrizniük egységüket, amelyről a közvéleménynek is tudnia kell.

’56 a beszédekben

A hétfő esti szónokok közül többen vontak párhuzamot 1956 és a mai események között. Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke szerint a börtönben és letartóztatásban levő tüntetőkkel rosszul bánnak, előre megírt vallomások és ítéletek várnak rájuk, csakúgy mint az 1956-ban letartóztatottakra. Patrubány beszélt még arról is, hogy a Kossuth térnek Pusztaszerré kell válnia, mert új államalapításra van szükség. Kiemelte, hogy a Szabadság téri szovjet emlékmű megrohamozása jogos volt, mert az oroszok egymillió magyar nőt erőszakoltak meg a háború utolsó két évében, és lelőtték Apor Vilmost, aki ezeket a nőket védte.

Egy másik szónok úgy vélte, hogy a 1956 és a mai események között csak annyi a különbség, hogy nem lőnek a Parlament tetejéről, de csak azért, mert a külföldi közvetítő kocsik miatt nem mertek lőni.

Piaci körkép

Hétfőn este az eddigiekkel ellentétben a rendőrség nem zárta le a Kossuth teret a forgalom elől, az autók akadálytalanul közlekedhetnek, viszont a 2-es villamos nem jár.

A villamos sínekre ismét árusok telepedtek, akiknek kínálata napról napra bővül, forgalmuk nem változik, kólát, perecet, könyvet, pólót, jelvényt, illetve főtt kukoricát bárki vásárolhat, bár többen megjegyezték, hogy a hot-dog- és hamburgerárusok hiányoznak a térről.

Fél tíz körül a legtöbben a gazdák sátrai előtt állnak sorba élelemért. Most is nagyon sokan érkeztek a Kossuth térre motorral és kerékpárral, a Földművelésügyi Minisztérium épülete előtt felsorakozott nagy értékű motorkerékpárok egy motoros találkozó hangulatát idézik.

Az előző napokkal ellentétben ezúttal autóval körbejárható a tér, és parkolóhelyet is lehet találni. A tömegben sokan vannak, akik csak beszélgetni jöttek, illetve többségük kíváncsiskodó, vagy a színpadon egymást követő énekesek és zenekarok előadásaira kíváncsiak.

Toroczkai Szegeden

Vidéken több városban is folytatódtak a Gyurcsány Ferenc lemondását követelő demonstrációk. Mintegy ezren tüntettek Szegeden, ahol a nap egyik szónoka Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője volt. Kaposvár főterén immár nyolcadik napja gyűltek össze a tüntetők. A korábbinál kevesebb, mintegy százötven demonstráló volt Székesfehérváron, míg Szekszárdon csaknem háromszázan jöttek össze, hogy kifejezzék támogatásukat a budapesti Kossuth térieknek.

Debrecenben hétfőn este mintegy 200-300 tiltakozóval folytatódott a demonstráció. A cívisvárosban egy hete minden nap több százas, illetve több ezres tömeg követeli a kormány távozását. Jelentősen csökkent a korábbi napokhoz képest a tiltakozók száma Miskolcon, ahol hétfő estére kevesebb mint háromszázan demonstráltak. Békéscsabán, szemben az előző héttel, hétfő estére senki nem szervezett tüntetést.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik