Belföld

Pénteki tüntetés – percről percre

Megközelítőleg 2500 fősre apadt a tüntetők létszáma. Sem a rendőrök, sem a többi tudósító nem tud arról, hogy a városban valahol még lenne tüntetés vagy rendbontás. A tüntetők nemzeti kerekasztal létrehozását kezdeményezik. A péntek esti tüntetés percről percre.

0.30

A gulyáságyúknál az ingyen ételért csaknem annyian állnak sorba, mint ahányan a beszédeket hallgatják. Egyre kevésbé vonhatóak be jelenlevők. Lassan mindenki megissza, megeszi, majd hazamegy. Rákay Philip is útnak indult.

0.10


Megközelítőleg 2500 fősre apadt a tüntetők létszáma. Sem a rendőrök, sem a többi tudósító nem tud arról, hogy a városban valahol még lenne tüntetés vagy rendbontás. A szónokokra a Kossuth téren egyre kevesebben figyelnek, fáradtak a tüntetők. Nagy csoportokban indulnak haza.

23.41

Fogyatkozik a tömeg a térről, nagyjából ötezren maradhattak. A tüntetők pr-trükköket is akalmaznak: a külföldi tudósítók sátrát angol nyelvű transzparensekkel vették körül, így ha interjút készítenek akkor olyan szövegek szerepelnek háttérként, hogy „Ha elnök akarsz lenni, akkor gyere Magyarországra és hazudj.”, vagy „A világnak meg kell tudnia, hogy a magyar szavazókat átverték.”

23.30

17-18 éves magyar származású lengyel fiú a lengyel-magyar összetartásról beszél. Farkasinszki professzor az ország kifosztását rója fel a kormánynak évente 1000 milliárdos kimenekítéssel. A kordon mögött a Hír TV közvetítőkocsija elhagyta a helyszínt. Waszlavik papírból ismét eldalolja a külön erre az alkalomra írt három versszakos “Forradalom járja át Budapestet” című dalát.

23.05

Sokan elindultak az utolsó metróhoz, de még mindig többen vannak, mint szerdán ugyanekkor. Egy felvidéki szónok szerint jó látni, hogy ennyi magyar zászló leng a téren.

22.55

A tüntetők nemzeti kerekasztal létrehozását kezdeményezik, amelynek egyik oldalán a Forradalmi Nemzeti Bizottmány, a másikon pedig a parlamenti hatalom állna. Az új nyilatkozat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány menesztését, az új politikai rendezés előkészítését tartalmazza, valamint azt, hogy a “Gyurcsány-jelenség” többé ne ismétlődhessen meg. A nyilatkozat tartalmazza azt is, hogy a bizottmány köteles tevékenységéről folyamatos tájékoztatást adni, valamint azt, hogy új alkotmányt hoznának létre – a Szent Korona értékrendje alapján – a nemzetgyűlés munkájának eredményeképpen.


22.49

Egy felszólaló szerint minden politikusnak el kell határolódnia Gyurcsánytól, mert aki ezt nem teszi meg, azt is elzavarják. A szónokok 4-5 percenként váltják egymást, közben a tömeget is megszólaltatják.
„Takarodj, takarodj!”, „mi vagyunk a nép” – skandálják. Időnként a térre kerekezik egy-egy biciklis, körülnéz majd arrébb teker.

22.30

Egyik szónok szerint holnapra előzetes jelzések szerint 200 ezer tüntetőt várnak, akik 50 városból utaznak majd fel a Budapestre. A jelen lévő tüntetőktől pedig azt kérte, hogy ahogyan ezt korábban tették, fogják meg egymás kezét, és alkossanak élő láncot a Parlament körül.

21.42

Ifj. Hegedűs Lóránd nővére, Zsuzsanna énekel a résztvevőknek a turulmadárról.

21.17

A rendőrség lezárta a Kossuth teret Alkotmány utcától északra.

21.10

7000 fősre duzzadt a tiltakozók száma, akik közül nagyjából 150-en nemzeti színű lobogót lengetnek. Az értelmiségi petíció kiegészült többek között Balázs Fecó, Raksányi Gellért és Mészöly Kálmán nevével. A szónokok egyre jobban feltüzelik a közönséget, amely már-már a cukorka- és perecárusok perlekedését is túlzengi, túlfütyüli, túlénekli. Nem igazán lehet észrevenni, hogy a mai napon van az alkotmányozó nemzetgyűlés. Erre semmilyen felhívás, utalás nem hangzott el. A forgatókönyv gyakorlatilag megegyezik a korábbi napokéval.

20.50

Állítólag egy ember késsel hadonászott a tömegben, és olyan tanút keresnek, aki ezt tudná igazolni.

20.45

A magát a Magyar Galambász Szövetség elnökének nevező szónok azt javasolta, hogy október 23-án a Kossuth térről engedjenek a világ városai felé galambokat tiltakozásul. A tömeg 5000 fősre tehető.

20.34

A Rákóczi téri MIÉP-tüntetés befejeztével a Kossuth téren nem dagadt a tömeg érezhetően, a rendőrök létszáma azonban nőtt. A Zoltán utcai kordon mögött 70-80 rohamrendőr áll. Mögötte az étterem teraszán nyugodtan vacsoráznak a vendégek. Itt a FigyelőNet tudósítója talált a földön egy gazdátlan gumibotot, amivel a rendőrök nem tudtak mit kezdeni, akár el is vihette volna. A tömegben egyre több vicces pólót látni „monnyonle” felirattal, valamint áthúzott Gyorcsány-portréval.

20.10

Megjelentek az első rendőrautók a téren. Eddig csak a kordonok mögött álltak rendőrök.

20.05

Wass Albert verseket olvasott fel egy szónok. Egy másik felszólaló az amerikai magyarság támogatásáról biztosította a forradalmat.

19.42

Egy szónok szerint Gyurcsány Ferenc angol és külföldi szabadkőműves páholyok megbízását teljesíti.

19.35

A 2-es villamos már csak a Garibaldi utcáig jár. A Kossuth tér még mindig nem telt meg, az FN tudósítójának becslése szerint négyezren tüntethetnek.

19.30

A Kossuth téren felszólalók többsége az alkotmányt bírálja. A szónokok többsége szerint a jelenlegi alkotmány nem megfelelő, mert lehetővé teszi, hogy politikusaink lopjanak, így lehet gazdag az egész politikai elit. A felszólalók mindegyike a pártok ellen foglal állást, és új alkotmányt, új törvényeket javasol. Egy szónok szerint a jelenlegi törvények is rosszak, mert azokat a jelenlegi politikai elit hozta.

19.15


A FigyelőNet helyszíni tudósítója szerint két fiatal, világoskék pólóban Világbéke Napjára felhívó szórólapokat osztogat – ahogy a MIÉP gyűlésen is – a tömegben, azonban elküldik őket. A jelenlévő száma mintegy 2-3 ezerre tehető.


18.50


Megnyitották a parkolót. A FigyelőNet tudósítója szerint a tömegben feltűnt Cser Ágnes, az Egészségügyben és szociális ágazatban Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke is, kék zászlót lobogtatva. Az EDDSZ logójával ellátott lufi alatt kórházi ágyat állítottak fel, körülötte kórházi kellékekkel. A szónok az egészségügyben dolgozók nehéz helyzetét taglalta, és bírálta a kormány reformjait. A felszólalók között a hungarista Ekrem Kemál György is megjelent.


18.25

Ismert, közéleti személyiségek által kiadott nyilatkozatot olvasott fel a Kossuth téren egy szónok. Többek között Eperjes Károly, Fábri Sándor, Pataki Attila, Mészöly Kálmán, a Bojtorján együttes tagjai írták alá a kormányfőt távozásra felszólító nyilatkozatot. Az alkotmányozó nemzetgyűlés még mindig nem kezdődött el. A tömeg egyre gyűl, de még mindig szellős a tér.

18.15

A szellősebb tömegben feltűnő az árusok túltengése, az FN tudósítója szerint majdnem minden parkoló autóhoz valamilyen árus is csatlakozik. Már lehet kapni nemzeti színű zászlót is, a címeres 1 200, a sima zászló 1 000 forintba kerül.


18.00

Egyelőre nem kezdődik az alkotmányozó nemzetgyűlés. A Kossuth téren szónokok váltják egymást, akik a kormány illegitimitását taglalják. A FigyelőNet tudósítója szerint a téren feltűnően kevesebben vannak, mint a korábbi napokon, jár még a troli és a villamos. Az ételt és italt áruló standok azonban láthatóan megszaporodtak a Parlament előtt. Állnak még a a külföldi hírügynökségek számára felállított sátrak.

17.45

A Magyar Rádiót nagy erőkkel védik: a kordonnal körbezárt épületet több mint egy tucat rendőr vigyázza. A délutáni csúcsforgalomban viszont fennakadásokat okoznak a lezárások.

17.22

Sólyom Lászlóval kezdeményeznek egyeztetést a Kossuth téri tüntetők – számolt be az MTI. A demonstrálók szerint Sólyom László az egyetlen közjogi méltóság, aki képes lehet “az egyre mélyülő belpolitikai válság megállítására”. A tüntetők képviselői ezért találkozót kezdeményeznek az államfővel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik