Belföld

Varga: nem a gazdaság, a demokrácia az első

Varga Mihály szerint vannak a Fidesznek elképzelései, hogyan lehetne konszolidálni a költségvetést. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint mára az ÁSZ és az MNB maradt csak hiteles, a gazdaság valódi helyzetét bemutató intézmény.

Varga Mihály a Napi Gazdaságnak kijelentette, hogy a jelenlegi helyzetben nem a gazdaságpolitika az első. Mint mondja, a Gyurcsány-kormány működése alatt a demokrácia alapjai kérdőjeleződtek meg, közintézményeket befolyásolt a kormány, hogy ne a valóságnak megfelelő információkat közöljenek a gazdaság állapotáról. A Fidesz gazdaságpolitikájának irányítója a lapnak kijelentette, jószerivel csak az Állami Számvevőszék és a Magyar Nemzeti Bank maradt hiteles intézmény.

Varga megerősítette Orbán Viktor kijelentését is, hogy a kialakult helyzetért a felelősöket meg kell nevezni, és ha szükséges, jogi eszközökkel kell eljárni velük szemben, illetve, hogy egy – Gyurcsány Ferenc nélküli – korlátozott mandátumú szakértői kormányra kellene bízni az ország vezetését. Varga Mihály ugyanakkor nem zárta ki egy előrehozott országgyűlési választás lehetőségét sem.

Varga kitért a Napi Gazdaságnak azon kérdése elől, hogy van-e Orbán-csomag, de leszögezte: vannak elképzeléseik, hogy mit kell tenni, ám ezekről szerintük széles körű társadalmi és szakmai egyeztetést kell lefolytatni.

A Fidesz korábbi gazdasági programjáról szólva – amelyben többek között a 14. havi nyugdíj, a 10 százalékpontos járulékcsökkentés is áll – Varga azt mondta, hogy az abban szereplő javaslatok aktualizálásakor figyelembe kell venni az elmúlt hónapokban megváltozott makrokörnyezetet is – azt, hogy ma már valamivel tisztább képet alkothatunk például a költségvetés állapotáról, az államadósság mértékéről.

Mint mondta, ugyanakkor alapvetően vissza kellene nyúlni a Fidesz-kormány alatt folytatott gazdaságpolitika alapelemeihez, vagyis az államháztartás felhalmozási és fogyasztási oldalai egészséges arányainak kialakításához, illetve a gazdaságfejlesztés preferálásához a közterhek csökkentésén keresztül. Programjuk négy alappillére változatlanul a hitelesség visszaszerzése, a fiskális konszolidáció, a versenyképesség javítása, illetve az euró bevezetéséhez társadalmi szükséges konszenzus kialakítása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik