Belföld

Vakcina-teszt: tudományetikai követelmények érvényesülése

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szakértői a madárinfluenza elleni oltóanyag tesztelésével kapcsolatban megnyugtatónak látják, hogy az érdekeltek egyaránt fontosnak tartják a tudományetikai követelmények érvényesülését, vagyis azt, hogy a gyerekeken csak a felnőtteken végrehajtott vizsgálatok után próbálhatták ki a vakcinát.

Az Akadémia múlt keddi közleményében etikailag elfogadhatatlannak nevezte a vakcina kipróbálását gyermekeken, mivel az nem felel meg az Emberi Jogi és Orvosbiológiai Konvencióban előírtaknak, amelyhez Magyarország is csatlakozott. Egy nappal később Molnár Lajos egészségügyi miniszter és Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke felkérte az Egészségügyi Tudományos Tanácsot, hogy csak a felnőtteken végrehajtott vizsgálatokat követően, a sikeres vizsgálatok lezárása után engedélyezze gyermekeken a madárinfluenza elleni vakcina kipróbálását. Az Akadémia csütörtöki állásfoglalásában hangsúlyozza, hogy a tudományetikai követelményeket – a nemzetközi egyezményeknek megfelelően – a teljes gyógyszerfejlesztési folyamatban maradéktalanul érvényesíteni kell. Egyetértve az egészségügyi miniszter, Molnár Lajos állásfoglalásával, fontosnak tartják, hogy a gyerekek bevonására csak a felnőtteken végrehajtott vizsgálatok után került sor.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet idén augusztusban engedélyezte, hogy gyereken is megkezdődjön a madárinfluenza elleni oltóanyag klinikai vizsgálata. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kedden arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy tizenegy gyermeket beoltottak az influenza A H5N1 vírus elleni oltóanyaggal. A gyerekeket a Svábhegyi Állami Gyermek Gyógyintézetben oltották be, komplikáció nem történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik