Belföld

Nem szabadulhat Demszky a Combinótól

Nem bonthatja fel egykönnyen a főváros a Siemensszel kötött szerződést a meghibásodások miatt. A BKV csak akkor szállhat ki, ha a gyártó nem szállítja le időre az óriáshernyókat.

Bár Demszky Gábor a napokban közölte, hogy ha még egy Combino leáll, akkor a villamosokat visszaküldi a gyárnak, a szerződés értelmében ezt nem teheti. Legalábbis a nyilvánosságra hozott nem hivatalos magyar nyelvű szerződés szerint. A BKV ugyanis csak akkor szállhat ki, ha a Siemens nem szálltja le időre a szerelvényeket, vagy a cég fizetésképtelenné válna.

A Budapesti Közlekedési Vállalat ezeken kívül is felmondhatná a szerződést, akkor azonban a legyártott villamosokat a szerződéses ár szerint lenne kénytelen megvenni a vállalat. A szerződésnek egyébként számos homályos részlete van: többek között kötbér fizetésére akkor volna kötelezhető a Siemens, ha az ő hibájából nem tudná időre leszállítani a villamosokat, vagy a hároméves szavatossági időszak alatt a villamosok üzemképessége nem volna megfelelő. A dokumentumban pedig nem határozták meg, hogy mit is jelent valójában az üzemképesség, csak egy mellékletben olvasható a következő: a villamosok 90 százaléka délelőtt 10-től délután 14 óráig bármelyik napon rendelkezésre áll, akkor a szerelvény üzemképes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik