Belföld

Két hét alatt 16 ezer új útlevelet adtak ki

Az elmúlt két hétben 16 ezer új útlevelet adtak ki az okmányirodák – mondta el Danks Emese kormányszóvivő a csütörtöki tájékoztatón.

Mint mondta, a kormány szerdán fogadta el azt a végrehatási rendeletet, amely biztosítja a biometrikus útlevélben található chipben digitális formában tárolt adatok védelmét és hitelességét.

Felidézte: az EU tagállamaival együtt Magyarország is 2006. augusztus 29-től vezette be a biometrikus útlevelet. Mint mondta, a burgundi vörös színű okmányból az elmúlt több mint két hétben 16 ezret adtak ki az okmányirodák.

Az útlevélben lévő adatok megegyeznek a korábbival, újdonság viszont, hogy van benne egy chip, ami tárolja az okmányban lévő személyazonosító adatokat, így az arcképet is. Az új útlevél kibocsátása nem jelenti azt, hogy a régieket le kellene cserélni.

Az EU rendelete szerint ujjlenyomatot 2009. június 30. után kell rögzíteni az útlevelekben. Az útlevél tulajdonosa ellenőrizheti a chipben tárolt adatait. Egyelőre tíz ilyen hely van az országban, de október 31-ig minden okmányirodában lesz ilyen készülék – tette hozzá a szóvivő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik