Belföld

KDNP támogatja a tandíj ellen tiltakozó diákokat

KDNP erkölcsi kötelességének tartja, hogy kifejezze szolidaritását a felsőoktatási hallgatókkal. A párt úgy véli, a tandíj nem oldja meg a felsőoktatás halmozódó finanszírozási gondjait, ugyanakkor az állam kötelességét teljesíti a felsőoktatás költségeinek tisztes fedezésével.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) támogatja a tandíj ellen tiltakozó hallgatókat, olvasható a párt MTI-hez eljuttatott közleményében. A KDNP egyetért a tiltakozással, mert a szegénység felé sodródó magyar társadalomban a kilátásba helyezett tandíj megfizethetetlen a családok jelentős részének. Ennek következtében pedig sok szegény sorsú, ám tehetséges fiatal végleg el fog esni a diplomaszerzés és a társadalmi felemelkedés lehetőségétől. A párt emlékeztet arra a közleményében, hogy a kormánykoalíció a választások előtt meghirdetett programjában, amelyre a polgárok többsége igent mondott, megígérte, hogy nem lesz tandíj, amely vállalást tisztességes demokráciában be kell tartani.


A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) vezetői szeptember 12-én jelentették be, hogy az ország több nagyvárosában, így Szegeden, Pécsett és Debrecenben is tiltakozó tüntetéseket szerveznek a hallgatók a tandíj ellen a fővárosba tervezett demonstráció mellett. Szegeden szeptember 13-án tiltakozott mintegy ezerötszáz-kétezer ember a tandíj ellen. Pécsett szeptember 18-ára tervezik a demonstrációt, amelyre legalább 600-900 hallgatót várnak. Debrecenben szeptember 21-én délelőtt demonstrálnak a hallgatók. A fővárosban – ahova legalább tízezer hallgatót várnak – szeptember 21-én tervezett tüntetéshez már több civilszervezet is jelezte csatlakozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik