Belföld

Postán kapja meg a vizeletmintát Gyurcsány

A könnyű drogok liberalizációjáért küzdő Kendermag Egyesület vezetői, tiltakozva a diszkórazziák ellen, saját kábítószer-pozitív vizeletmintájukat szerették volna átadni kedden Gyurcsány Ferencnek.

Az előzetes értesítésük ellenére nem jött ki senki kedd délelőtt a Parlament egyes kapujához, hogy átvegye a meglehetősen rendhagyó küldeményt. Az egyesület elnökét és alelnökét a köztársasági őrezred tisztje megállította, mondván, nincs belépési engedélyük. Juhász Péter és Felső László azonban nem adta fel, rögtönzött sajtótájékoztatót tartott az akcióról, majd a közeli postára ment és csomagként küldték el tégelyeket a miniszterelnöknek. A címzett Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök, a tartalom: törékeny üveg.

Feljelent vagy változat a törvényen Gyurcsány

Juhász Péter a FigyelőNetnek elmondta, szerinte vagy azért nem fogadta őket Gyurcsány Ferenc, mert ő maga sem látja a jelenlegi drogtörvény értelmét, és esetleg változtatni kíván rajta, vagy azért, mert nem akart résztvenni abban a megalázó folyamatban, amikor embereknek vizeletmintával kell mászkálniuk. Az egyesület állásfoglalást vár a miniszterelnöktől. Amennyiben a kormányfő jónak tartja a jelenlegi szigorú drogtörvényt, kénytelen lesz feljelenteni minket drogfogyasztásért, ha viszont nem tartja jónak, akkor tegyen valamit a megváltoztatásáért – mondta Juhász Péter.

Diszkórazzia Kazincbarcikán

A keddi akció közvetlen kiváltó oka, egy néhány héttel ezelőtt történt diszkó-razzia volt. Augusztus 28-án a rendőrség hermetikusan lezárt egy kazincbarcikai szórakozóhelyet, az ott mulató 350 fiatalt megalázó átvizsgálási procedúrának – amelybe a vizeletminta adás is beletartozott – vetették alá. Ezek után tíz fiatal ellen indult eljárás kábítószerrel való visszaélés miatt, de egyiküknél sem merült fel a terjesztés gyanúja. 340 embert teljesen feleslegesen aláztak meg a különféle eljárásokkal – mondta Juhász.

Az ilyen jellegű diszkórazziáknak szerinte egyetlen célja van: látszattevékenységgel megnyugtatni a lakosságot, hogy a rendőrség kezeli a „kábítószerproblémát”. Ennél egyébként lényegesen jobb arányt lehetne produkálni bármelyik közép vagy felsőfokú oktatási intézményben, tette hozzá az alelnök, hisz a statisztikák szerint minden harmadik 18 éves kipróbált már élete során illegális drogot.

Vizeletposta a rendőrségre

A Kendermag Egyesület felháborítónak tartja, hogy a rendőrség még mindig a fogyasztók és a nemfogyasztó táncolók tömeges terrorizálását tekinti feladatának. Az Egyesület ezért felhívta tagjait és szimpatizánsait, hogy vizeletmintájukat postázzák el a kazincbarcikai rendőrkapitányság címére vagy adják le náluk. Kedd délelőtt már több mint ötvenen adták le a vizeletmintájukat az egyesületnél. A tégelyeket az egyesület tagjai péntek délután személyesen adják át a kazincbarcikai rendőröknek. Ezen felül a borsodi város postafiókjában hasonló küldemények várhatók a napokban.

Ha a rendőrség egy furcsa kémiai kísérletet folytat a statisztikák adatainak igazolására, akkor küldünk nekik pozitív vizeletmintákat – mondta Juhász.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik