Belföld

Kiállítás az 1945-48-ban kitelepítettek emlékére

A hatvan éve, az akkori Csehszlovákiából deportáltakra kíván emlékezni az MDF azon a, több európai parlamenti képviselővel közösen szervezett kiállításon, amely a jövő héten nyílik meg Brüsszelben - mondta az MDF elnöke Olajos Péterrel, a párt EP-képviselőjével közösen tartott vasárnapi sajtótájékoztatón, Budapesten.

“A Soha Többé! – Magyar Kálvária 1945-1948 című kiállítás megszervezésének célja az is, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy nincs helye az egyesült Európában a nemzetiségek szembeállításának, a nemzetiségek egymás elleni kijátszásának, és nincs helye semmiféle olyan gyűlöletkeltő politikának, amelyik rövid vagy hosszú távon ilyen következményekkel járt már Európában” – fogalmazott Dávid Ibolya. A kiállítás – melyet Dávid Ibolya nyit meg – szeptember 12-15 között látható Brüsszelben, az Európai Parlament épületében.

Az MDF elnöke, utalva a közelmúlt eseményeire, azt mondta, a Benes-dekrétumok problémája ma is aktuális, nemcsak jogi, hanem politikai, morális értelemben is. Az újraegyesült Európában nem lehet helyénvaló a kollektív bűnösség, nem lehet nemzeti kisebbségeket szembeállítani, és nem lehet sem bántalmazni, sem jogfosztottá tenni kisebbségeket. Az MDF a leghatározottabban utasította el az elmúlt időszakban a gyűlöletkeltő politikát, érkezzen bárhonnan is. Keményen felemelte a szavát a szlovákiai kormányközelségből érkező, magyar kisebbséget hátrányosan érintő és bíráló kijelentésekkel szemben”.

Olajos Péter, az MDF EP-képviselője a kiállítás megszervezésének előzményeiről elmondta: az év elején nyolc EP-képviselővel közösen levélben fordultak az akkori cseh kormányfőhöz, Jiri Paroubekhez, s arra kérték, kérjen bocsánatot a mintegy 400 ezer magyar deportálttól is. Hozzátette: Jiri Paroubek válaszul közölte: bocsánatkérése “nem csak a csehországi németekre, de a magyarokra és a lengyelekre is vonatkozik”. Olajos Péter kérdésre válaszolva közölte: a kiállítás utáni visszhangot elemezve döntenek arról, hogy tesznek-e további lépéseket az EP-ben a csehszlovákiai kisebbségeket a XX. században ért üldözések jóvátételéért. A kiállítás szervezői az Európa Parlament néppárti frakciójának tagjai: Olajos Péter, az MDF, valamint Bauer Edit és Duka-Zólyomi Árpád, a Magyar Koalíció Pártja képviselői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik