Belföld

A magyarok harmada rossznak látja az anyagi helyzetét

A magyarok harmada rossznak látja saját gazdasági helyzetét. Saját háztartásuk anyagi helyzetének közeljövőjét a szlovákok javulónak, a lengyelek stagnálónak, a magyarok romlónak prognosztizálják - derül ki a CEORG (Central European Opinion Research Group) kutatási együttműködés keretében végzett TÁRKI kutatás legfrissebb eredményeiből.

2006 januárjához képest nem változott a háztartások helyzetértékelése júliusra Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. kutatásából. Ugyanakkora a magyarok jövőképe fél év alatt sokat romlott, míg alig változott a másik két ország lakosaié.

Az emberek harmada panaszkodik

A lengyelek harmada, a szlovákok negyede, míg a magyarok tizede érzi saját háztartásának anyagi helyzetét jónak. Abban azonban nincs eltérés, hogy a háztartásuk helyzetét rossznak érzékelők a megkérdezettek körülbelül egyharmadát teszik ki mindhárom országban.

A két másik országhoz képest a magyarok körében jóval magasabb azok aránya, akik sem jónak, sem rossznak, hanem megfelelőnek tartják háztartásuk anyagi helyzetét 2006-ban. A szlovák lakosok fele 2006 júliusában nem vár változást saját anyagi helyzetében, de akik mégis feltételeznek ilyet, azok között több a javulást, mint a romlást sejtők aránya. A lengyelek zöme anyagi helyzetének stagnálását prognosztizálja.

Romlott a jövőkép

A magyarok között minden tizedik megkérdezett valószínűsíti, hogy háztartása az ideinél jobb anyagi helyzetbe fog kerülni jövőre. Ezzel szemben a megkérdezett magyar lakosok mintegy fele anyagi helyzetének romlását várja. A lengyelek között az év elejéhez képest júliusban többen vannak azok, akik háztartásuk helyeztében nem várnak változást, és kicsit kevesebbet azok, akik javulást remélnek. A szlovákok esetében azonban megnőtt azok aránya, akik anyagi helyzetük javulását várják a közeljövőtől.

A magyar háztartások esetében ezzel szemben a gazdasági helyzetük javulását remélők aránya mintegy felére esett vissza, erősen csökkent az anyagi szint megőrzésében bízók aránya, és megnőtt a helyzet romlásától félők aránya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik