Belföld

Jól halad a gyöngyösi beruházás

Szeptember végén befejeződik a Heves Megyei Önkormányzat és Gyöngyös önkormányzatának közös beruházásában az Orczy-kastély és -kert felújításának első üteme, a 820 millió forintos munkához a Regionális Operatív Program pályázatán 800 milliót nyert a két önkormányzat, amihez 20 millió forint önrészt biztosítottak.

Az első ütemben felújították a XVIII. században épült kastélyt, megtörtént az 1952 óta védetté nyilvánított kéthektáros kert egy részének revitalizációja, az itt található két gloriettet helyreállították, és még egy harmadikat építenek – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet Sós Tamás országgyűlési képviselő, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke és Hiesz György polgármester, valamint Szilágyi Attila, a városüzemeltetési igazgatóság vezetője tartott.

A felújítás megkezdésekor előkerült barokk freskók egy részének helyreállítását az Észak-magyarországi Regionális Tanácstól pályázaton nyert 10 millió forintból, valamint a megyei önkormányzat saját költségvetéséből biztosított 5 millió forintból finanszírozták.

Sós Tamás hangsúlyozta: példaértékű és országosan is egyedülálló ez a beruházás, amely idegenforgalmi, tudományos és oktatási szempontból is kiemelkedő értéket jelent majd. A második ütemben tovább folytatódik az angolkert „újjáélesztése”, és megépül az a természettudományi pavilon, amely helyet ad a kutatómunkának, valamint egy „trópusi esőerdőnek”, édes és sós vizű akváriumnak és egy lepkeháznak is. Ennek a programnak a teljes költsége 1 milliárd 238 ezer 400 forint, ebből 1 milliárd 52 ezer 640 forint címzett támogatást nyert a két beruházó önkormányzat, amely a fennmaradó 185 millió 760 ezer forintos költséget a 50-50 százalékos megosztásban biztosítja.

A felújítási munkák harmadik üteme a tervek szerint a másodikkal egy időben zajlik majd, és várhatóan 2008-ra fejeződik be. Ennek keretében magántőke bevonásával épül meg az a komplexum, amelyben vendéglátó egységek mellett egy konferenciaközpontot is kialakítanak.

Szilágyi Attila városüzemeltetési igazgató elmondta: nem csupán a kastélyt, hanem a kertet is úgy tervezték meg, hogy a múzeumi feladatok mellett megfeleljen az idegenforgalmi elvárásoknak is. Ennek köszönhetően, az előzetes számítások szerint, a látogatók 6–8 óra hosszat is eltölthetnek majd az új kulturális komplexumban, amely egyszerre 1500 ember befogadására lesz alkalmas.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik