Belföld

Milliárdos viharkár

Biztos, hogy milliárdos nagyságrendű a vasárnap esti vihar okozta kár. Csak az Aegon Biztosítónál arra számítanak, hogy ügyfeleik között a kár értéke elérheti a félmilliárd forintot.

Az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint, hétfőn délelőtt fél tizenegyig 289 bejelentés érkezett a társasághoz, amiből 161 volt budapesti. Az előzetes becslés szerint a kár értéke 31,5 millió forint.


A korábbi tapasztalatok azt mutatják – közölte a FigyelőNettel Drevenka Edit kommunikációs vezető -, hogy az eseményt követő első napon nagyjából a károk 10 százalékát jelentik be az ügyfelek. Ennek alapján az Aegonnál azt valószínűsítik, hogy a vihar körülbelül 2000 lakásban, épületben tehetett kárt, amelyek közül 1200 lehet a fővárosi, 400 Pest megyei. A társaság kárprognózisa szerint a kár nagysága elérheti a félmilliárd forintot is. A lakásbiztosításoknál az épületbeázások, a vihar által elsodort cserepek, kitört ablakok, elöntött pincék valamint a kidőlt fák által okozott épületrongálási károk és a villámcsapás okozta elektromos meghibásodások a jellemzőek.


Az Aegonnál egyébként 1,1 millió lakásbiztosítást kezelnek, ami az összes magyarországi kötés 40 százaléka – egészítette ki Vereczki András ügyfélkiszolgálási igazgató. A lakásbiztosításoknál 300-400 ezer szerződéshez kapcsolódik személybiztosítás is, ami azonban nem felelősségalapú, ezért meglehetősen szerény a térítés mértéke.


Ami az anyagi károkat illeti, a biztosított lakásokban, épületekben esett károkat megtérítik, de például, ha a tetőről lehulló cserép okozott kárt az autóban, azt már nem. Ha kidőlt fa lapította össze a gépkocsit, akkor is csak akkor fizet a biztosító, ha a tulajdonos casco biztosítással rendelkezik.

Vis maiornál nem jár kártérítés

Az FN fotógalériájában tekinthetők meg képek arról, hogy a Sándor-palota melletti épületnél láthatóan összeomlott álványzat temetett be több járművet is. Ebben az esetben sem nagyon vethető fel az építő vagy építtető anyagi felelőssége, viszont biztosításon keresztül sem – mondta Vereczki András, illetve csak abban az esetben, ha abszolút bebizonyítható, hogy valamilyen szerelési hanyagság vagy egyéb súlyos szabálytalanság miatt dőlt össze az álványzat. Minden más esetben az építő vagy építtető bátran hivatkozhat vis maiorra, hiszen valóban ritka volt eddig Magyarországon a vasárnap tapasztalt orkánszerű vihar.


A vasárnap esti viharkárok nyomán az Allianz Hungária Biztosítóhoz hétfő délig, azaz az első négy órában több mint 170 kárt jelentettek be, amelyek értékét 13-15 millió forintra becsülik a szakemberek – közölte a biztosító. A lakáskárok többségét, azaz több mint 70 százalékát Budapestről és Pest megyéből jelentették; csak a telefonos ügyfélszolgálathoz érkező hívások száma egy szokásos augusztusi délelőtthöz képest 1,5-2-szeres volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik