Belföld

A nagytavakban ajánlott fürdeni

„A strandok fürdőzésre továbbra is megfelelőek” a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) legutóbbi vizsgálatai szerint. A szakértők a nagytavakat ajánlják, az egyéb vizeknél érdemes utánanézni a vízminőségnek, mielőtt a habokba merülünk.

Kovács Péter, a víz- és talajvédelmi osztály vezetője a FigyelőNetnek elmondta, hogy a Balatonon és az ország más nagy tavain heti rendszerességgel végeznek vízminőségi ellenőrzést a területi környezetvédelmi felügyelőségek, illetve az Állami Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) helyi szervei. Ezek eredményei a minisztérium honlapján, a helyi önkormányzatoknál, valamint a strandokon kihelyezett tájékoztatókon olvashatók.

A minisztériumi osztályvezető szerint általánosságban elmondható, hogy a nagytavak vízminősége kiváló, fürdésre alkalmas, míg például a Duna bakterológiai szempontból kifejezetten ellenzett fürdőzés szempontjából. Óvakodni kell a tisztítatlan, illetve nem kellően tisztított természetes felszíni vizektől, és ajánlott utánanézni az adott településen a víztisztasági jelentéseknek – mondta Kovács Péter.

„A Balaton vízminősége összességében kiválónak tekinthető. A hozzánk beérkezett adatok alapján 72 strandból 70 kiváló, kettő megfelelő minősítésű” – hangsúlyozta a szakember. A magyar tenger vízminősége nyugatról keletre haladva mutat fokozatosan kedvező változást, amely különbséget a medencénként eltérő időnként előforduló algásodás is jelez. Egyre csökkenő mértékben, de továbbra is kedvezőtlen befolyással bír a Zala vízgyűjtő területéről érkező növényi tápanyag.

„A Velencei-tó vízminősége összességében megfelelőnek tekinthető. A rendelkezésünkre álló adatok alapján 9 strandból 3 strand kiváló, 6 megfelelő minősítésű” – olvasható a KVVM honlapján a július 3. és július 17. között végzett felmérések eredménye.

Az Állami Egészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) rendszeresen ellenőrzi a Tisza Tó szabadstrandjait. Ezek közül a sarudi csak megfelelő minősítést kapott, a többi településen – Abádszalókonn, Kiskörén, Poroszlón – kiváló a fürdővíz minősége, míg Tiszafüreden az ismételt vizsgálat még folyamatban van a hivatalos minisztériumi honlap tájékoztatása szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik