Belföld

Uniós biztonság- és külpolitikai főképviselő lehet Medgyessy

Medgyessy Péter volt magyar miniszterelnököt is Javier Solana, az Európai Unió jelenlegi biztonság- és külpolitikai főképviselője lehetséges utódai között említette a Der Spiegel német hírmagazin legfrissebb számában.

“Francia Solana-ellenesek jelöltnek leginkább Magyarország egykori miniszterelnökét, Medgyessy Pétert szeretnék. A budapesti gazdasági szakembert a franciák szemében mindenekelőtt egy idegen nyelvi anomália tünteti ki: tökéletesen beszél franciául, angolul viszont alig tud” – olvasható a Der Spiegelben.


A lap szerint különösen Berlinben és Párizsban erősödik a bírálat Solanával, az Európai Unió főmegbízottjával szemben. A spanyol származású politikus kapkod és nem diplomatikus, hajlik az önmutogatásra. Franz Josef Jung német kereszténydemokrata védelmi miniszter annyira bosszús a szociáldemokrata Solana miatt, hogy kerüli a vele való találkozót.


Brüsszelben spekulációk keringenek Solana leváltásáról és utódairól. Az Európai Bizottságon belül is sokan élcelődnek a volt NATO-főtitkár “egyszemélyes show”-ja miatt.


Medgyessyn kívül, főleg német körökben, egy franciát említenek: Michel Barniert. Az öntörvényű francia Berlinben barátokat szerzett magának, mert uniós biztosként (1999-2004) gondoskodott arról, hogy az Európai Unió bővítése után se apadjon el a Németország keleti részének szánt fejlesztési pénzek folyama. Jacques Chirac francia köztársasági elnök szemében azonban Barnier túlságosan független, gyakran merészelt ellentmondani a francia nemzet első emberének – írta Der Spiegel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik