Belföld

SZDSZ: költségplafon kell a pártoknak

A jelöltenkénti egymillió forintot növelni kellene az 1994 óta hivatalosan mért inflációval – jelentette ki Fodor Gábor pénetken Gyöngyösön. AZ SZDSZ szerint ugyanis az új pártfinanszírozási törvényben is szükséges az egyes pártok által kampányra költhető költségplafon meghatározása.

Ez oly módon lehetne limitálható, hogy a 12 éve elfogadott szabályozásban szereplő, jelöltenkénti egymillió forintot megnövelnék az azóta hivatalosan mért inflációval közölte sajtótájékoztatón az SZDSZ országos ügyvivője. Hozzátette, hogy a jelenlegi szabályozás szerint kampányra költhető 386 millió forintból nem lehet eredményes propagandamunkát folytatni, vagyis a jelenlegi rendszer hazugságra épül.
A politikus emlékeztetett arra, hogy a törvényjavaslat forradalmi változást jelent, hiszen a pártokra is vonatkoznának a jövőben az egyéb szervezetekre érvényes számviteli szabályok, illetve a kampánypénzeket, mindenki számára átlátható módon, egy külön számlán kellene kezelniük.

A szabad demokrata képviselő szerint az SZDSZ ugyancsak támogatja az országgyűlési képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok szigorítását. Ám nemcsak a gazdasági társaságok viszonylatában, hanem az egyidejű parlamenti és önkormányzati tagságra is kimondanák az összeférhetetlenséget. Felidézte, hogy ma 200 olyan képviselő ül a parlamentben, aki országgyűlési tisztsége mellett önkormányzati munkát is végez polgármesterként vagy képviselőként, ez pedig „egészségtelen hatalomkoncentrációt” jelent.

Az SZDSZ akkor is megszavazza a jogszabályt, ha az nem mondja ki az önkormányzati tisztségek és a parlamenti képviselők összeférhetetlenségét, ám a jövőben ezt is meg kell tenni – mondta Fodor Gábor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik