Belföld

Hiller a pártelnököket is vagyonosodási vizsgálatra kéri

Az MSZP elnöke arra kéri a parlamenti pártok elnökeit, hogy kövessék példáját, és kezdeményezzék magukkal szemben a vagyonosodási vizsgálat megindítását – közölte az MSZP sajtóirodája az MTI-vel pénteken. A Fidesz álszent dolognak tartja a kérést, Dávid Ibolya pedig készen áll a vagyonvizsgálatra.

A közlemény szerint az adóhatóság soron kívüli vagyonosodási vizsgálatát kéri önmagával szemben Hiller István, a Magyar Szocialista Párt elnöke. Kérésével levélben fordul az APEH elnökéhez. A kormányszóvivő szerdán jelentette be, hogy vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeznek a miniszterek önmagukkal szemben.

A vizsgálatok arra irányulnak, hogy a bevallott jövedelem összhangban van-e a tényleges jövedelemmel és az életvitellel.

„Az eddigiekben évi hatszáz ilyen vizsgálatot végzett el az APEH, a jövőben, 2007-től tízezret fog” – mondta Batiz András. Kitért arra, hogy ötszáz új revizort vesznek fel az adóhatósághoz vagyonosodási vizsgálatokra.

Batiz András emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már korábban bejelentette, hogy vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez önmagával szemben.


Fidesz: álszent kezdeményezés


Fontos, hogy azok a politikusok kérjenek maguk ellen vagyonosodási vizsgálatot, akik szerint a hétköznapi és a politikai erkölcs különbözik – áll a Fidesz közleményében. Mint Szijjártó Péter írta, a Fidesznél nem létezik kétféle erkölcs, ezért politikusaiknak nincs is félnivalója egy esetleges ellenőrzéstől. Ugyanakkor álszent dolognak tartják, hogy a privatizáció idején „jókor jó helyen” volt üzletember bátor kitárulkozását akkor, amikor az APEH csak öt évre visszamenőleg tud vagyonosodási vizsgálatot végezni.


Medgyessy nyaralója után


A Magyar Demokrata Fórum természetesen egyetért minden, a közélet tisztaságát szolgáló kezdeményezéssel, ugyanakkor elutasítja, hogy ezen kezdeményezéseket pusztán kommunikációs hókusz-pókuszokra használják – írta Dávid Ibolya közleményében. Hozzátette: a párt elnökeként ezért természetesen bármikor készen állok minden adóhatósági ellenőrzésre, így a vagyongyarapodással kapcsolatos vizsgálatra is.


Az MDF elnöke szerint azonban megmosolyogtató a kezdeményezés időzítése akkor, amikor Medgyessy Péterről éppen kiderül, hogy vagyonbevallásában nem tüntetett fel egy több tízmilliós ingatlant.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik