Belföld

Sokáig legfőbb ügyész nélkül lehetünk

Sólyom László a hétfői kudarc után új legfőbbügyész-jelöltet terjeszt majd az Országgyűlés elé. Az elnök ez alkalommal sem kéri ki a pártok véleményét. Ha azonban az új aspiránst is elutasítja a parlamenti többség, újabb és újabb kört kell futni, míg megegyezés nem születik Polt utódjáról.

A köztársasági elnök hétfői beszédében kitért arra, miért nem kérte ki a pártok véleményét. Mint mondta, olyan jelöltet állított, aki alappal számíthat arra, hogy bármely politikai párt képviselői megválasztására szavaznak. „Másrészt ki akartam zárni, hogy akár utólag is felmerülhessen, hogy a jelöltet egy zárt ajtók mögötti egyeztetésen valamelyik párt javasolta volna, vagy hogy támogatása fejében bármelyik párt a jelölttől szervezeti vagy személyi intézkedéseket várt volna el” – magyarázta az államfő.

Hat évre szól a mandátum

Számítása a hétfői szavazáson nem jött be. Ennek ellenére következő jelöltje személyéről sem hajlandó megbeszélést folytatni a pártokkal. Bárkit is válasszon Sólyom László, előbb-utóbb el kell nyernie a többség bizalmát, ugyanis a törvény csupán annyit rögzít, hogy a legfőbb ügyészt a köztársasági elnök javaslatára a parlament egyszerű többséggel választja meg, titkos szavazással, hat évre. Posztján nem újraválasztható, hetvenedik életéve betöltésével pedig automatikusan távoznia kell.


A legfőbb ügyész megválasztásáig feladatait helyettese látja el, aki ebben az időszakban valamennyi jogkörét korlátlanul gyakorolhatja.

Feddhetetlennek kell lennie

Legfőbb ügyész csak választásra jogosult, büntetlen előéletű magyar állampolgár lehet, aki jogi egyetemi végzettséggel és szakvizsgával rendelkezik. Ezenkívül a jogszabály – a közjogi méltóságoknál is ismeretlen módon – feltételül szabja a feddhetetlenséget. Ez azt jelenti, hogy „nem választható meg legfőbb ügyésznek, aki bár büntetlen előéletűnek tekintendő, de a bűnügyi nyilvántartásban szerepel”.

A legfőbb ügyész a megválasztását követő harminc napon belül, majd ezt követően háromévente vagyonnyilatkozatát átadja az Országgyűlés elnökének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik