Belföld

A kormánypártok nem támogatják Horányi kinevezését

Sem az MSZP-, sem az SZDSZ-frakció nem támogatja Horányi Miklós, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyészének legfőbb ügyésszé választását - közölték hétfő délelőtt a párt frakcióüléséről távozó politikusok.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese a FigyelőNetnek elmondta: a szakmai tapasztalat hiánya miatt nem támogatják Horányi Miklós kinevezését. „A frakció álláspontja szerint az ügyészséget szakmailag és erkölcsileg megtépázták az elmúlt évek történései, ezért olyan jelöltet szeretnénk, aki nagyobb ügyészségi tapasztalattal rendelkezik” – mondta a szocialista politikus. Mesterházy kérdésünkre kijelentette: a frakció még nem foglalkozott azzal, hogy kit támogatnának Horányi helyett. A frakcióvezető-helyettes egyébként határozottan cáfolta azt az értesülést, hogy Horányit a Polt Péterhez való kötődése miatt nem szavazzák meg.


Új jelöltet akar az SZDSZ


Fodor Gábor ügyvivő elmondta: a szabad demokraták olyan személyt látnának szívesen a legfőbb ügyészi poszton, akitől a Legfőbb Ügyészség tekintélyének helyreállítása és szakmai megerősítése várható. “Mi, úgy érezzük, a saját mércénk és értékrendünk szerint, hogy Horányi Miklóstól nem lehet várni ezt (…), és nem biztos, hogy sikerrel meg tudna birkózni ezzel a feladattal” – fogalmazott Fodor Gábor, hozzátéve, hogy az SZDSZ tájékozódott arra vonatkozóan, hogy milyen jogászi munka és tekintély áll az államfő jelöltje mögötte, és ezek alapján hozta meg döntését.


Mint mondta, a kisebbik kormánypárt új jelölést szeretne, és bölcsnek tartanák, ha az államfő egyeztetne a parlamenti pártokkal a jelöltről. Hozzátette: nem kívánják erős kritikával illetni Sólyom Lászlót ebben a kérdésben, mert érzékelik és értékelik azt a szándékát, hogy a legfőbb ügyész jelölését ki akarta vonni a különböző pártcsatározások köréből.


Sólyom még rábírhatja őket


Az Országgyűlés hétfői plenáris ülésének szünetében titkos szavazással döntenek a képviselők arról, hogy Sólyom László köztársasági elnök jelöltje, Horányi Miklós legyen-e az új legfőbb ügyész. A parlamenti pártok közül az ellenzéki oldalon ülők – a Fidesz, a KDNP és az MDF – támogatják az államfő jelöltjét. Az MSZP és az SZDSZ a plenáris ülést megelőző frakcióülésükön alakították ki álláspontjukat arról, támogatják-e Horányi Miklós, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyészének kinevezését. A rendszerváltás óta Magyarországon most választják meg a harmadik legfőbb ügyészt.

Sólyom László köztársasági elnök – aki jelezte, hogy jelen lesz az Országgyűlés plenáris ülésén, amikor a képviselők döntenek – április 4-én tett javaslatot az Országgyűlésnek arra, hogy Horányi Miklóst válassza meg legfőbb ügyésznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik