Belföld

Új indulatok a Hajdú-Bét-ügyben

Hosszú idő eltelte után ismét demonstráltak a Hajdú-Bét Rt. egykori beszállítói, akik az átadott szárnyasaik után 5,5 milliárd forintot követelnek immár három éve, s továbbra is a siker reménye nélkül. Új célpontjuk Bajnai Gordon kormánybiztos, aki egykoron a Hajdú-Bétet felvásárló Wallis Rt-t vezette.

Úgy tűnik, Bajnai Gordon fejlesztési kormánybiztossá történt kinevezése újra aktualizálja a Hajdú-Bét Rt. csúfos végének következményeit, illetve azok kálváriáját, akiknek a mai napig milliárdokkal tartozik a felszámolt baromfi-feldolgozó.


Hétfőn mintegy harminc demonstráló gyűlt össze a V. kerület Jászai Mari téren lapbeszámolók szerint. Többen transzparenseket hoztak magukkal, amelyeken az volt olvasható: „A kormány szégyene, amit velünk műveltek!”; „A Hajdú-Béttel kezdődött a baromfiipar megsemmisítése”; „3 éve kérjük, most már követeljük a pénzünket!”.


A debreceni központú Hajdú-Bét egykor Magyarország egyik legnagyobb baromfi-feldolgozója volt, a víziszárnyastermékek előállításában pedig európai összehasonlításban is az egyik legjelentősebb kapacitással rendelkezett.

A Wallis legnagyobb melléfogása

A Hajdú-Bét 1999-ben, az orosz pénzügyi válság nyomán roppant meg először, akkor került adóssága fejében az OTP Bank ellenőrzése alá, de a bank hamarosan továbbadta a baromfi-feldolgozásban fantáziát látó, de az iparágban semmilyen tapasztalattal nem rendelkező Wallis-csoportnak. Kezdetekben úgy tünt, hogy az egyéb tevékenységeiben sikereket elérő cég a Hajdú-Bétet is „gatyába rázza”, 2001-ben már vékonyka eredményt könyvelt el a feldolgozó, a korábbi vastag veszteségek után.


2003-ban azonban beütött a krach, amit Bajnai Gordon így magyarázott a Szólás szabadsága vasárnapi adásában: „A viziszárnyas, a kacsa-liba árak zuhantak le körülbelül ötven százalékkal ősszel, és ez a céget, amely akkor már rendkívül ki volt feszítve, végképp elsodorta. A Wallisnak akkor nem volt pénze. 3-4 évig tartotta életben, összesen több mint 10 milliárd forintot befektetve a Hajdú-Bétbe, hogy fennmaradjon, hogy hátha meg tud élni.”


Nem tudott. A majd’ 30 ezer tenyésztővel kapcsolatban álló Hajdú-Bét felszámolásáról 2004 elején döntött a Wallis. „A Hajdú-Bét vagyonát, vagy ami megmaradt belőle, azt a bankok – élve a jelzálogjogokkal – elvitték és értékesítették, ma is megtalálhatók az eszközök. Azoknál a cégeknél vannak, amelyek épp most, szintén óriási gondokkal, a felszámolás veszélyével küzdenek” – mondta a műsorban Bajnai Gordon.


A pórul járt beszállítókat persze ez aligha hatja meg, akik még mindig abban reménykednek, hogy hozzájutnak az általuk 5,5 milliárd forint nagyságúra tartott követeléseikhez.

Az MSZP bizalma töretlen

Bajnai Gordon fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos megnyugtató választ adott az üzleti múltjával kapcsolatban az MSZP-frakció múlt heti ülésén felmerült kérdésekre – mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője hétfőn, Budapesten, a frakcióülés szünetében újságíróknak – olvasható a távirati iroda tudósításában.


Bajnai Gordon tájékoztatója után nem maradt bizalmatlanság sem a személyt, sem a fejlesztéspolitika irányát illetően – közölte a szocialista politikus. Karsai József képviselő a frakció múlt hét hétfői zárt ülésén éles kritikát fogalmazott meg a kormánybiztosnak a Hajdú-Bét eladásakor betöltött szerepével kapcsolatban. Bajnai Gordon a Hajdú-Bétre vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: tiszta a lelkiismerete, azt gondolja, mindig a lehető legtisztességesebben járt el. Hozzátette: a tüntetésről hallott, de a petíciót nem látta még.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik