Belföld

Gyurcsány inkább vizitdíjpárti

A miniszterelnök inkább vizitdíjpárti, de véleménye szerint majdnem ugyanannyi érv szól a vizitdíj ellen is, mint mellette. Gyurcsány Ferenc erről hétfőn a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt, ahol elmondta azt is, hogy az év második felében vita kezdődhet a nyugdíjrendszerről.

A kormányfő közölte: „Én egy jelképes és nem teljes körű vizitdíj irányába egyáltalán nem vagyok zárt.” Arra a kérdésre, hogy lesz-e vizitdíj, Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt: „Még nem tudom megmondani önnek.”

Közölte, a vizitdíjból sok bevétel nem származik, azonban „kialakít egy viszonylag tudatosabb magatartást”. A miniszterelnök hangsúlyozta: Az egészségügyi reform az nem önmagában a vizitdíj, hanem egy széles intézménybeli, filozófiabeli, finanszírozásbeli változássorozat.

„Mindenki kiskapukat próbál használni”

A színlelt szerződések kapcsán Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy az országban mindenki kiskapukat próbál meg használni. Példaként említette, hogy azért állapodik meg „valami rejtett furcsa módon” egy kórház és orvosa egy nem valóságos munkaviszonyban, hogy kevesebb tb-t kelljen fizetni. „De pont ebből a tb-ből finanszírozzuk az egészségügyi ellátást.”

Arra a felvetésre, hogy a reformok kapcsán a nagyobbik kormánypárt frakciója „mérhetetlenül frusztráltnak” tűnik, Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt, hogy ezt nem hiszi, „találkozom én velük eleget”. Közölte, 16 éve azért retten vissza minden kormány és kormányfő ezektől a lépésektől, mert nem népszerű. Megjegyezte, hogy személyes népszerűsége az elmúlt hónapban rohamosan csökkent.

A nyugíjrendszert is górcső alá veszik

A miniszterelnök szólt arról, hogy a nyugdíjrendszert meg kell változtatni, górcső alá kell venni, mert ha minden így marad, akkor 2012-ben ez a nyugdíjrendszer nem lesz finanszírozható. „Nem lesz annyi pénzünk, amennyit ki kellene fizetni” – mondta. Közölte, hogy az év második felében elkezdik a vitát a nyugdíjrendszerről. Hangsúlyozta, hogy „ha szíjat hasítanak az én hátamból, én akkor sem fogom feladni a 13. havi nyugdíjat, csak azért, hogy megtakarítsunk”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik