Belföld

Reformdiktatúra helyett reformdemokrácia?

Reformdiktatúra helyett reformdemokráciát ígért internetes naplója legutóbbi bejegyzésében Gyurcsány Ferenc kormányfő, aki szerint a kiigazítást csak erős kormányzati akarattal lehet végrehajtani, de a reformok ügyében már érdemes a döntést megelőzően bemutatni az alternatívákat.

A miniszterelnök pénteken írt arról, hogy “Magyarországon lassan többen értik, hogy amit csinálunk, annak mi az oka, mi az értelme. Ferge Zsuzsa e heti cikke, majd Kornai professzor hosszú, két részes tanulmánya mind-mind abban erősít meg, hogy csinálni kell, és menni kell előre”.

“Tántoríthatatlan vagyok” – szögezte le Gyurcsány Ferenc, aki ezzel együtt nagyon tanulságosnak nevezte Kornai János egyik megjegyzését, azt, hogy “ahogy haladunk előre az időben és túl vagyunk fontos döntéseken, annál inkább érdemes nem egyszerűen döntéseket bejelenteni, hanem azt megelőzően megosztani a dilemmákat, a gondokat, felvázolni az alternatívákat”.

A miniszterelnök szerint a kiigazítást nem lehet másként csinálni, mint erős kormányzati akarattal: adókról ritkán szoktak hosszú, nyilvános társadalmi vitát folytatni. A kiigazítás nagyobbik részét nem lehet másként megtenni, minthogy előáll a kormány a javaslatával és erről gyors egyezetést folytat.

“A reformok ügye ettől eltér. Ott úgy érzem, érdemes Kornai János megjegyzését komolyan venni és kormányzati döntéseket megelőzően bemutatni, hogy a kormány milyen alternatívákat lát, milyen gondokat, milyen bajokat észlel, mire keresi a megoldást. Derüljön ki, hogy miből lehet választani és kinek, milyen programja van. Az egészségügyi reformot már például biztos, hogy így kell megcsinálni. Reformdiktatúra helyett, ha úgy tetszik reformdemokráciát, és az ahhoz szükséges intézményeket kell megteremteni” – írta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik