Belföld

Mesterképzést tervez a Rendőrtiszti Főiskola

A Rendőrtiszti Főiskolán folytatott oktatásban kezdődő változásokról beszélt Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter szombaton, a főiskola végzős hallgatóinak tisztavatóján.

A főiskolán szeptembertől bevezetik a többszintű, lineáris képzés első elemét, majd elkezdik a mesterképzést és távlatokban rendészeti doktori címet is szerezhetnek majd a hallgatók.

A budai Vár Oroszlános udvarán szombaton a Rendőrtiszti Főiskola száznegyvenhárom végzős hallgatója tett ünnepélyes tiszti esküt.

A miniszter beszédében úgy fogalmazott: “a rendőröknek a tiszteletet és a megbecsülést egyenként és közösen kell kivívni a polgároktól, mert az a hadnagyi és főhadnagyi váll-lappal nem jár együtt automatikusan”.

A hazai és európai oktatásban kialakult versenyhelyzet jól felkészült, a nemzetközi gyakorlatban is helytállni képes, idegen nyelveket beszélő diplomásokat követel – mondta a miniszter,aki közölte, hogy szeptembertől a Rendőrtiszti Főiskolán bevezetik a többszintű, lineáris képzés első elemét.

Közlése szerint a későbbiekben elkezdik a mesterképzést, melyen a hallgatók korlátozott létszámban vehetnek részt, majd harmadik fázisként a rendészeti doktori képzés bevezetésére is sor kerül.

Sárkány István dandártábornok, a Rendőrtiszti Főiskola rektora elmondta, hogy a tiszti képzés 35 évvel ezelőtt kezdődött a főiskolán, eddig mintegy 13 ezer hallgató szerzett oklevelet. Hangsúlyozta, hogy a rendőri képzés mára a felsőoktatás elismert, szerves részévé vált, évente tizenöt-húszszoros a túljelentkezés.

A mostani végzősök között 99 rendőr, 18 határőr, 16 pénzügyőr van. Tízen a büntetés-végrehajtás területén dolgoznak majd. A végzősök közül négyen kitüntetéssel fejezték be hároméves tanulmányaikat

A Rendőrtiszti Főiskola ünnepélyes tisztavatásán az országos rendőrfőkapitány és a megyei rendőrkapitányságok vezetői mellett részt vett Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik